Περισσότεροι από 1.800 ασθενείς σεισμοί έχουν σημειωθεί από το απόγευμα της Τρίτης στην Ισλανδία, στην περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ, κοντά στο Ρέικιαβικ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Vedurstofa).

Επτά σεισμοί είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών και ο πιο ισχυρός ήταν εντάσεως 4,8 βαθμών, αναφέρει σημερινή ανάρτηση της Vedurstofa στο Facebook.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών έγινε αισθητή στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ αργά το απόγευμα της Τρίτης. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων.

Το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ βρίσκεται στη σχετικά αραιοκατοικημένη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Ηφαιστειακές εκρήξεις καταγράφονταν επί μήνες το καλοκαίρι του 2022, ενώ η προηγούμενη έκρηξη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2021, κατόπιν πολυάριθμων σεισμών.

Ειδικοί που μίλησαν στον ισλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RUV, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να προβλέψουν κατά πόσον επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σημειωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Στον ιστότοπό της, η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε σήμερα για «έντονη σεισμική δραστηριότητα και αυξημένη πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης».