Το βίντεο που αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και τα «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος από το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο είναι ίσως το πιο σημαντικό στην υπόθεση και προέρχεται από τις κάμερες του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθούσε τις κινήσεις του μοιραίου δουλεμπορικού με τους 700 τουλάχιστον επιβάτες που υπολογίζεται ότι έχει πάνω του.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει τραβηχτεί μερικές ώρες πριν τη μοιραία ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού, ενώ επιχειρεί να λάβει τρόφιμα από τάνκερ.

Στο οπτικό αυτό υλικό αποτυπώνονται οι κλυδωνισμοί και η αστάθεια του σκάφους λόγω ακριβώς της υπερφόρτωσης και των μετακινήσεων των εκατοντάδων επιβατών.

Μάλιστα όπως φαίνεται λόγω της κλίσης οι επιβάτες που έχουν στοιβαχτεί στην έξω πλευρά σχεδόν ακουμπούν στη θάλασσα. Στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο φαίνεται πόσο ασταθές ήταν το πλοίο λόγω της υπερφόρτωσης.

Καταλήγοντας θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Λιμενικού Σώματος δεν αποδέχονται με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρξε προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους – όπως αναφέρουν ξένα Μέσα –  και υπογραμμίζουν ότι το εν λόγω βίντεο αποδεικνύει πόσο ασταθές ήταν το πλοίο λόγω του ανθρώπινου φορτίου που υπήρχε πάνω σε αυτό.