Το ναυάγιο στην Πύλο με τους 82 νεκρούς έδωσε αφορμή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ξεδιπλώσει το αφήγημά του ότι η Τουρκία εκφράζει τους καταπιεσμένους στο νότο σύμφωνα με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α, Αλέξανδρο Διακόπουλο.

«Το αφήγημα είναι απλοϊκό, αλλά έχει βαθιές ρίζες, ότι εμείς εκφράζουμε τον παγκόσμιο νότο, τους καταπιεσμένους που η Δύση τόσα χρόνια εκμεταλλευόταν και γι’ αυτό πλούτισε. Η Δύση τους πνίγει κιόλας, η Δύση τους έφερε σε κατάσταση απελπισίας, να πάνε στην Ευρώπη για να πάνε στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον. Το ναυάγιο είχε και πολλούς Πακιστανούς. Σημειώνουμε την αδερφική σχέση Τουρκίας και Πακιστάν. Του έδωσε την αφορμή για να παίξει το ίδιο αφήγημα» είπε. Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν, παρέα με την Ινδία και τη Κίνα, διεκδικεί ηγετική θέση στον παγκόσμιο νότο και η όλη εκστρατεία στην Αφρική εντάσσεται εκεί».

«Αυτό το ναυάγιο τους ήρθε μια χαρά, μπορεί να τα ρίξει στην Ελλάδα και τη Δύση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη συνέχεια σε αυτό» εκτίμησε ο κ. Διακόπουλος.

«Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το ναυάγιο»

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε πόρισμα για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία, πόσο γρήγορα κάποιοι πήγαν να βγάλουν πόρισμα.Έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι επιλεκτικές και αποσπασματικές» είπε για το ναυάγιο με τους 82, μέχρι στιγμής, νεκρούς μετανάστες. «Είναι τραγικό, εμένα με συγκλονίζει ο φριχτός θάνατός τους» πρόσθεσε.

«Οι πρώτοι που βγήκαν από τους διασωθέντες δεν μίλησαν ποτέ για προσπάθεια ρυμούλκησης. Εν συνεχεία μίλησαν επειδή όλοι έχουν το κίνητρο να εμφανίσουν: οι μεν διασωθέντες για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, το δε Λιμενικό για να πει ότι εμείς τα κάναμε όλα καλά. Δεν μπορείς να στηριχτείς μόνο σε αυτά» ανέφερε ο κ. Διακόπουλος.

«Μόνο οι δικαστές που θα εξετάσουν τα στοιχεία και θα πάρουν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, θα μπορέσουν ίσως να σχηματίσουν μια εντύπωση για το τι πραγματικά συνέβη» ανέφερε.