«Η θέση της ΝΔ υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει στρατηγικό χαρακτήρα», επισημαίνει ο υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, επειδή είναι αποτελεσματικότερες και πιο σταθερές. Κατά την άποψή του, η διατήρηση της υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στην απώλεια της ηγεμονίας της Αριστεράς στην κοινωνία, μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και στην καλή κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Αρνείται ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε προεκλογική παροχολογία και σημειώνει ότι απλά υλοποιεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προσπαθώντας να πλησιάσει τους στόχους της, που είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω να απομείωση του δημοσίου χρέους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.  «Όμως ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά επιτεύγματα θα πρέπει να μετατραπούν και σε κέρδη για τους μισθωτούς», παρατηρεί. Επιπλέον, προαναγγέλλει αλλαγή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων εφόσον η ΝΔ έχει στη νέα Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία.

-Κύριε Βορίδη, συμμετείχατε ως υπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου. Ήταν κακή εκείνη η εμπειρία για εσάς ή για τη χώρα; Γιατί λέτε ότι προτιμάτε μονοκομματική κυβέρνηση;

Η θέση της ΝΔ υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Δηλαδή αποτελεί επιλογή που στηρίζεται σε μία αντικειμενική εκτίμηση δεδομένων. Οι μονοκομματικές Κυβερνήσεις, κατά τεκμήριο, έχουν αυξημένη συνοχή, έχουν ένα επιτελικό κέντρο, μπορούν να λαμβάνουν ταχύτερα αποφάσεις και να συντονίζονται ευκολότερα.

Περαιτέρω, το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι χειρίζονται αποτελεσματικότερα κρίσεις. Όταν χρειάζεται να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, ο ασθενέστερος πολιτικός εταίρος συχνά θεωρεί δυσβάστακτες τις πολιτικές συνέπειες και αποχωρεί από την Κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί a priori έναν κίνδυνο σταθερότητας. Και αφού αναφερθήκατε στην Κυβέρνηση Σαμαρά, να σας θυμίσω ότι τότε η ΔΗΜΑΡ είχε αποχωρήσει. Αν η Κυβέρνηση στηριζόταν στους βουλευτές της, θα είχε πέσει. Το ίδιο όμως είχε συμβεί και νωρίτερα με την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Άρα ναι, επειδή έχω εμπειρία και των δύο κυβερνητικών μορφών, αφού έχω υπάρξει υπουργός και σε κυβερνήσεις συνεργασίας και σε μονοκομματικές Κυβερνήσεις σας λέω ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι μακράν αποτελεσματικότερη με μονοκομματική κυβέρνηση.

-Οι επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και γενικά το κλίμα πολιτικής οξύτητας θα σας βοηθήσουν στην αναζήτηση συναινέσεων, αν είσαστε ξανά κυβέρνηση; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αναθεώρηση του Συντάγματος, και σε αυτή τη διαδικασία θα χρειαστείτε 180 βουλευτές.

Δεν θεωρώ ότι το κλίμα είναι ιδιαιτέρως oξυμένο για τα προεκλογικά δεδομένα της Ελλάδας. Και πάντως το κρίσιμο για τις μετεκλογικές εξελίξεις είναι προφανώς το αποτέλεσμα των εκλογών. Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία και τρία κρίσιμα ζητήματα θα κριθούν στις εκλογές της 21ης Μαΐου : 1) ποιο κόμμα θα είναι πρώτο 2) η διαφορά μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος, που είναι σημαντικό ζήτημα, γιατί θα κρίνει αν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα είναι αναστρέψιμο ή όχι, και 3) το πόσο κοντά στο ποσοστό αυτοδυναμίας του ενισχυμένου πλειοψηφικού συστήματος θα είναι το ποσοστό της 21ης Μαΐου. Αυτά τα τρία ζητήματα θα καθοριστούν στις 21 Μαΐου, και για τον λόγο αυτό οι εκλογές αυτές είναι τόσο κρίσιμες.

-Κατά τη γνώμη σας σε τι οφείλεται το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής θητείας σας; Είσαστε πραγματικά τόσο αποτελεσματικοί σε όλο το φάσμα των καθηκόντων σας, αν σκεφτούμε ότι υπήρξαν σοβαρές υποθέσεις στην πορεία όπως το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ ή τα Τέμπη;

Δεν ξέρω πόσο αντικειμενικός μπορώ να είμαι αξιολογώντας μία Κυβέρνηση στην οποία συμμετείχα, αλλά η διατήρηση της υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας εδώ και περίπου 7 χρόνια οφείλεται σε δύο παράγοντες, έναν που διαπερνά το σύνολο της επταετίας και έναν που συμβάλλει σε αυτό κατά την τελευταία τετραετία.

Το πρώτο και βασικό είναι η αλλαγή της ηγεμονίας στην κοινωνία: σήμερα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η μείωση της φορολογίας, η εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η προσέλκυση επενδύσεων, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η αυστηροποίηση του ποινικού δικαίου, ο σταθερός ευρωατλαντικός προσανατολισμός, η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελούν πλειοψηφικά κοινωνικά αιτήματα. Δεν ήταν έτσι πριν 20 χρόνια. Αυτό που η Αριστερά ονομάζει «κεκτημένο της μεταπολίτευσης» εννοώντας την ιδεολογική της ηγεμονία αποτελεί, σε έναν ορισμένο βαθμό, παρελθόν.

Για αυτό και η ατζέντα της Αριστεράς δεν είναι ελκυστική και επομένως αυτοί οι κοινωνικοί και ιδεολογικοί συσχετισμοί διαμορφώνουν και όρους πολιτικής υπεροχής. Γιατί συνέβη αυτή η αλλαγή; Γιατί η χώρα πτώχευσε και γιατί κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μία καλή Κυβερνητική περίοδος: ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποίησε όλα όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά. Μείωσε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, άλλαξε τον ποινικό κώδικα, μεταρρύθμισε το Δημόσιο, ψηφιοποίησε το κράτος, μεγέθυνε την οικονομία, προσέλκυσε επενδύσεις, περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές, πέτυχε διπλωματικές νίκες, αύξησε την αμυντική ικανότητα της πατρίδας. Οικοδόμησε έτσι μία σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες. Ταυτόχρονα διαχειρίστηκε επιτυχώς πρωτοφανείς κρίσεις: λαθρομεταναστευτικό, κορονοϊός, ενεργειακή κρίση και πληθωριστικές πιέσεις μαζί με φυσικές καταστροφές.

Και τέλος αποδείχθηκε, δια της εφαρμογής τους, ότι οι ιδέες μας δουλεύουν, οι ρυθμοί ανάπτυξης τρέχουν με ποσοστά διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το χρέος αποκλιμακώνεται, οι επενδυτές επιλέγουν Ελλάδα, η ανεργία μειώθηκε θεαματικά, τα διαθέσιμα εισόδημα αυξήθηκε, το δημόσιο οικονομικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η Ελλάδα κατέστη παράδεισος, λέω όμως ότι σε μία τετραετία έγιναν πολλά, η εικόνα της χώρας άλλαξε τόσο στα μάτια του κόσμου όσο και στα μάτια των πολιτών. Και αυτά τα πιστώνεται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του.

-Η παροχολογία της τελευταίας στιγμής δεν αντιφάσκει με το σύνθημα σας «πάμε μπροστά»; Θεωρείτε ότι δίνεται το σωστό σήμα για τα δημόσια οικονομικά;

Ποια παροχολογία; Υπάρχουν προγραμματικές μας δεσμεύσεις που αξιόπιστα καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών, όπως πράξαμε και την προηγούμενη φορά. Παραχολογία είναι η πολιτική μας δέσμευση για αυξήσεις των μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας, για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Ή η δέσμευσή μας για κατάρτιση του τέλους επιτηδεύματος. Ή το πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικογενειακής στέγης; Η πρώτη μας τετραετία ήταν η τετραετία της μειώσεως των φορολογικών συντελεστών, της σταθεροποίησης της οικονομίας, της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, της βελτίωσης του προφίλ της χώρας στους οίκους αξιολόγησης. Τώρα θα πρέπει να επιτύχουμε την επενδυτική βαθμίδα, να συνεχίσουμε να απομειώνουμε το Δημόσιο Χρέος, να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικά χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητά της. Όμως ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά επιτεύγματα θα πρέπει να μετατραπούν και σε κέρδη για τους μισθωτούς.

-Στην άκρα Δεξιά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Γιατί πιστεύετε ότι αυτός ο χώρος διατηρεί δυνάμεις, παρά την βελτίωση των συνθηκών ζωής επί κυβερνήσεως σας, όπως λέτε; Αν ήταν έτσι δεν θα έπρεπε να είχε ατονήσει μαζί με την οικονομική κρίση;

Ποσοστιαία δεν βλέπω σπουδαίες μεταβολές. Στις τελευταίες εκλογές ο χώρος αυτός συγκέντρωσε ένα ποσοστό γύρω στο 7,5%. Δημοσκοπικά φαίνεται το ποσοστό αυτό να βρίσκεται κοντά σε αυτό το ποσοστό, ίσως οριακά μεγαλύτερο.

Η κινητικότητα στην οποία αναφέρεστε αφορά στις εσωτερικές ανακατανομές του χώρου αυτού και όχι τόσο στην διεύρυνση της επιρροής του και εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί ως πολιτικό παρακολούθημα της απλής αναλογικής.

Αντιθέτως σε μία χρονική στιγμή που η παραδοσιακή χριστιανοδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη βυθίζεται σε κρίση από την πίεση που δέχεται από τέτοια κόμματα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στην Γαλλία, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται πιο συνεκτική και συμπαγής από οποιοδήποτε άλλο κόμμα της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Και αυτό γιατί ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας, της άμυνας, της παράνομης μετανάστευσης, της φορολογικής πολιτικής, της ασφάλειας, της αντεγκληματικής πολιτικής, καλύπτει δηλ. πλήρως τις προτεραιότητες του δεξιού και συντηρητικού ψηφοφόρου.

-Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων αποδείχθηκε στην εφαρμογή του πολύ προβληματικός. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αλλάξει, εφόσον παραμείνει στη θέση του, μετά τις εκλογές. Προς ποια κατεύθυνση;

Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί είναι πολλοί και η διαδικασία σχετικά βαριά. Ο νόμος αυτός αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα, πλην όμως ήταν προϊόν αναγκαίου συμβιβασμού με την Αριστερή Αντιπολίτευση για να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι στην Βουλή που το Σύνταγμα απαιτούσε προκειμένου να περάσει ο νόμος. Πρόθεσή μας είναι να καταργήσουμε τους περιορισμούς αυτούς και ευελπιστούμε ότι στην νέα Βουλή θα έχουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να το πράξουμε.