Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε την Πέμπτη (7/7/2023) ότι «η κλιμάκωση δεν είναι η απάντηση» στις «νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», καταδικάζοντας την «υπερβολική χρήση βίας» κατά τη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα.

«Κατανοώ τις νόμιμες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του, αλλά η κλιμάκωση δεν είναι η λύση. Απλώς προωθεί τον εξτρεμισμό και βαθαίνει τον κύκλο της βίας και της αιματοχυσίας», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόσθεσε: «Η αποκατάσταση της ελπίδας στον παλαιστινιακό λαό μέσω μιας σοβαρής πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί σε λύση δύο κρατών και τερματισμό της κατοχής είναι η κύρια συμβολή του Ισραήλ στην ασφάλειά του».

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έγινε την επομένη της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού ότι τερμάτισε μια τεράστια διήμερη επιχείρηση στη Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

«Υπήρξε υπερβολική χρήση βίας»

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια, και σε αυτήν συμμετείχαν μεγάλος αριθμός στρατιωτών, τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτικών μπουλντόζες και drones που εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές.

Σχετικά με την επιχείρηση Τζενίν, ο Γκουτέρες είπε: «Είναι σαφές ότι υπήρξε υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις».

Επεσήμανε ότι «οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις σε έναν υπερπληθυσμένο προσφυγικό καταυλισμό αποτελούσαν τις χειρότερες πράξεις βίας στη Δυτική Όχθη εδώ και πολλά χρόνια, με μεγάλες επιπτώσεις για τους αμάχους».

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών «αντίκειται σε επιχειρήσεις επιβολής τάξης». Πρόσθεσε «Καλώ το Ισραήλ, για άλλη μια φορά, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να ασκεί αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιεί μόνο ανάλογη βία, την υποχρέωση να ελαχιστοποιεί τις ζημιές και τους τραυματισμούς και να σεβαστεί και να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή».

Ολοκλήρωσε λέγοντας: «Υπενθυμίζω στο Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, ότι έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο άμαχος πληθυσμός προστατεύεται από όλες τις πράξεις βίας».