Το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, αφού διεξήγαγε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, όλα τα στρατεύματα εγκατέλειψαν την Τζενίν και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε.

Καθώς τα στρατεύματα αποχωρούσαν, Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν πέντε ρουκέτες προς το Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι οποίες αναχαιτίστηκαν χωρίς να υπάρχουν άμεσες αναφορές για απώλειες. Το Ισραήλ ανέφερε από την πλευρά του ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν μια υπόγεια εγκατάσταση κατασκευής όπλων στη Γάζα ως απάντηση στην παραπάνω ενέργεια.

Ο τραγικός απολογισμός

Δώδεκα Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον πέντε από τους οποίους μαχητές, σκοτώθηκαν στην επιχείρηση στη Τζενίν, η οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό είχε ως στόχο την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών και οπλισμού στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής. Ο Ισραηλινό στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την αποχώρηση, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Η επόμενη μέρα

Μετά τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης, οι κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν βγήκαν από τα σπίτια τους και αντίκρισαν σωρούς ερειπίων και ισοπεδωμένα ή καμένα αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τον καταυλισμό ξεκίνησαν να επιστρέφουν.

Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ομάδες μαχητών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία περιλάμβανε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών και εκατοντάδες στρατιώτες εδάφους σε πλήρη ανάπτυξη. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα υπάρχει κάποιο μόνιμο αποτέλεσμα μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο σφοδρών μαχών στη Δυτική Όχθη.

Πριν από την απόσυρση του στρατού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις στο μέλλον, εάν χρειαστεί.

«Αυτές τις στιγμές ολοκληρώνουμε την αποστολή και μπορώ να πω ότι η εκτεταμένη επιχείρησή μας στη Τζενίν δεν είναι εφάπαξ», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικό φυλάκιο στα περίχωρα της Τζενίν. «Θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία όπου τη δούμε και θα την χτυπήσουμε».

Πηγή: Guardian/abc news