Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε σήμερα στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη με στόχο κυρίως να συζητήσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την παράδοση όπλων, καθώς η Βουλγαρία είναι μεγάλη παραγωγός στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Θα έχω συνομιλίες σε βάθος με τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, με αξιωματούχους της κυβέρνησης, βουλευτές, πολιτικούς και δημοσιογράφους», επεσήμανε ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Αλλάζει την στάση της η Βουλγαρία;

Μεταξύ των ζητημάτων στα οποία θα αναφερθούν είναι «η αμυντική στήριξη, η ευρωατλαντική ενσωμάτωση (της Ουκρανίας), η σύνοδος του ΝΑΤΟ, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η εφαρμογή της Φόρμουλας Ειρήνης (για τον τερματισμό του πολέμου)», πρόσθεσε ο ίδιος. Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που έχει εκφράσει ανοικτά τη στήριξή της στο Κίεβο, αναφέρθηκε στην άφιξη του Ζελένσκι σε σύντομη ανακοίνωση.

Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Βουλγαρία γίνεται έναν μήνα μετά τον διορισμό φιλελεύθερης κυβέρνησης υπό τον Ντένκοφ, η οποία αποφάσισε να αλλάξει στάση έναντι του Κιέβου έπειτα από σειρά υπηρεσιακών κυβερνήσεων οι οποίες ήταν αντίθετες στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία ιστορικά και πολιτισμικά συνδέεται με τη Ρωσία, είναι βαθιά διχασμένη αναφορικά με το θέμα.

Πρακτικά όμως η αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας έχει αυξήσει την παραγωγή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πέρυσι οι εξαγωγές της έφτασαν τα 4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2017.

«Πολλές χώρες έχουν βουτήξει μέχρι το κεφάλι σε αυτή τη σύγκρουση»

Μέχρι στιγμής ο στρατιωτικός εξοπλισμός που παραγόταν στη Βουλγαρία έφτανε στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, μια λύση που είχε βρει στην αρχή του πολέμου ο Βούλγαρος τότε πρωθυπουργός Κιρίλ Πετκόφ.

«Σχεδόν όλος (ο στρατιωτικός εξοπλισμός) που λαμβάναμε τις πρώτες μέρες του πολέμου προερχόταν από τους Βούλγαρους εταίρους μας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι στο βουλγάρικο τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

Από την πλευρά της η Ρωσία εκτίμησε ότι η επίσκεψη Ζελένσκι στη Βουλγαρία είναι ενδεικτική της επιθυμίας του Κιέβου να σύρει «περισσότερες χώρες» στη σύγκρουση.

«Το καθεστώς του Κιέβου κάνει ό,τι μπορεί για να σύρει (…) περισσότερες χώρες σε αυτή τη σύγκρουση. Πολλές χώρες έχουν βουτήξει μέχρι το κεφάλι σε αυτή τη σύγκρουση, άμεσα ή έμμεσα. Θα συζητήσουμε το θέμα με τους Βούλγαρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.