Λίγες ημέρες μετά τη διαβίβαση στη Βουλή για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών δύο πρώην υπουργών Μεταφορών – των Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή – για τη σύμβαση 717 που αφορά τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στους σιδηροδρόμους, το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας καλεί, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης σοβαρών αξιοποίνων πράξεων, περισσότερα από 25 πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μη πολιτικά πρόσωπα που καλούνται να δώσουν ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι όσοι φέρονται να έχουν σχέση με την επίμαχη σύμβαση και κυρίως στο σκέλος που αφορά στη μη υλοποίησή της.

Επιπλέον, κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν ήδη λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Μεταφορών.

Θα δώσουν εξηγήσεις και για «ευρωαπάτη»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ποινικά ελεγχόμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της ευρωαπάτης, καθώς φέρονται ότι με πράξεις και παραλείψεις τους έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο και το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα πρόσωπα, που καλούνται σε αυτό το στάδιο με την ιδιότητα του υπόπτου, έχουν δικαίωμα με βάση το νόμο να λάβουν γνώση των στοιχείων της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και, μαζί τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, να αντικρούσουν τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, πριν η υπόθεση αποτιμηθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Όπως είναι γνωστό, η εν λόγω σύμβαση βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, ενώ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ανοίξει το φάκελο της έρευνας για τη διερεύνηση καταγγελιών, με σημείο αναφορά τη διαχείριση ευρωπαίκων κονδυλίων πριν από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, για το οποίο επίσης οι έρευνες της Δικαιοσύνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.