Στην πρώτη εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή στρέφονται τα βλέμματα στο ΠαΣοΚ στον απόηχο της αιφνιδιαστικής παραίτησης του κ. Λοβέρδου και των σεναρίων που τροφοδότησε. Η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή αποκτά, εκ των πραγμάτων, άλλη σημασία μετά την απουσία του Αλέξη Τσίπρα, από το κάδρο των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ήταν το ερώτημα που υπήρχε στο μυαλό των στενών του συνεργατών, όλες αυτές τις ημέρες.  Ποιος θα εμφανιστεί σήμερα στο βήμα της Βουλής; Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ή ο εν δυνάμει εκφραστής του κεντροαριστερού χώρου;

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τους στενούς του συνεργάτες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του κ. Ανδρουλάκη. Αυτό που μεταδίδεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η ομιλία θα έχει προγραμματικά αλλά και οραματικά στοιχεία και το κεντρικό της μήνυμα θα είναι ότι το ΠαΣοΚ θα αποτελέσει τον πραγματικό αντίπαλο της ΝΔ στην οποία σκοπεύει να ασκήσει, ασφυκτική αντιπολίτευση που όμως δεν θα έχει σχέση με τις ακρότητες της προηγούμενης περιόδου. Θα είναι μια αντιπολίτευση που θα καθοδηγείται από το συμφέρον της χώρας και τις αρχές και αξίες της κεντροαριστεράς. Η Βουλή θα είναι το ένα μέτωπο άσκησης αντιπολίτευσης στη ΝΔ. Το άλλο θα είναι η κοινωνία.

Στη Βουλή, έχει ήδη αποφασιστεί η διάταξη με τους Μιχάλη Κατρίνη και Δημήτρη Μάντζο και ορίζονται κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.  Κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχει το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσουν εννέα βουλευτές. Ανάμεσα τους, Νάντια Γιαννακοπούλου, Παναγιώτης Δουδωνής, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Απόστολος Πάνας.

Το μέτωπο με Λοβέρδο – Τι λένε στη Χαριλάου Τρικούπη

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του Ανδρέα Λοβέρδου να αποχωρήσει από το ΠαΣοΚ, μπορεί να θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, παρόλα αυτά αιφνιδίασε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη καθώς, όπως έλεγαν, η επιστολή παραίτησης του κ. Λοβέρδου έφτασε με τον αστυνομικό του, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωσή του στον Τύπο. «Δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως τον Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε είχε θέσει υπόψιν του τις ενστάσεις του για τις πολιτικές του ΠαΣοΚ» πρόσθεταν.

Σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Ανδρέα Λοβέρδου, τα στελέχη του ΠαΣοΚ συνεχίζουν να δηλώνουν άγνοια. Στη διαχρονική ένσταση του κ. Λοβέρδου, πως το ΠαΣοΚ απομακρύνεται μέσω της πολιτικής του από το Κέντρο, από τη Χαριλάου Τρικούπη παραθέτουν τις επί μέρους επιδόσεις των κομμάτων μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι: Αναλυτικά, το ΠαΣοΚ πήρε 30% και η ΝΔ 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 12%».

Όσον αφορά το μέλλον, ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο πρώην υπουργός. Υπάρχουν σενάρια που ακούγονται αρκετά αλλά προς το παρόν ο κ. Λοβέρδος αποφεύγει κάθε είδους σχόλιο, έστω και ανεπίσημα. Από την άλλη πλευρά, άγνωστο παραμένει το εάν υπάρχουν και άλλη στελέχη που πιθανώς να πράξουν κάτι ανάλογο με τον Ανδρέα Λοβέρδο.