Να μην παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού για τις προγραμματικές δηλώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας, τη θέση του οποίου στο έδρανο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημειώνεται ότι από πριν ήταν γνωστό ότι τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπούσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο μεταβατικός πρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελος. Ο τελευταίος έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρώτη παρέμβαση στις διαδικασίες της Ολομέλειας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Παππά ο οποίος ζήτησε και πήρε τον λόγο επί διαδικαστικού ζητήματος. «Κάνετε εσείς την αρχή της επαναστάσεως της τηρήσεως του λόγου. Να δούμε αν είστε επαναστάτης….», είπε ο πρόεδρος της Βουλής προτού δώσει τον λόγο στον Νίκο Παππά.

Ο Νίκος Παππάς καθόταν στα μπροστινά έδρανα, ανάμεσα στους κ.κ. Φάμελλο και Τσακαλώτο, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα να είναι αυστηρός με τα μέλη της κυβέρνησης σε ότι αφορά την τήρηση του χρόνου στις παρεμβάσεις τους.

Η παρατήρηση Τασούλα

Λίγο πριν αυστηρή τήρηση του χρόνου, ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση, για τις προγραμματικές δηλώσεις, θέτοντας σε γνώση της Ολομέλειας το πλαίσιο της συζήτησης, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Ως προς την οργάνωση της συζήτησης, ο κ. Τασούλας έσπευσε εκ προοιμίου, να επισημάνει ότι ήρθε σε συνεννόηση με όλες και όλους, το πρωί.

«Ήθελα να παρακαλέσω, τώρα που ξεκινάμε αυτή τη νέα τετραετία, με τις προγραμματικές δηλώσεις, να τηρούμε τον χρόνο. «Φείδου χρόνου», θα έπρεπε να είχα αναγράψει στους τοίχους του μεγάρου της Βουλής, αν δεν ήταν, κυρία Μενδώνη, μνημείο και μου το απαγορεύατε. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε μια οκτακομματική Βουλή, για τη διαχείριση του χρόνου, δεν είναι μαγικός. Είναι η τήρηση του χρόνου των ομιλιών. Και επειδή στο παρελθόν, υπήρξαμε όντως γενναιόδωροι και πολύ ανεκτικοί, θεωρώ ότι πρέπει τώρα, αυτή η γενναιοδωρία και μεγάλη ανεκτικότητα να μην ισχύσει αλλά να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε κυρίως την τήρηση του χρόνου, που στο κάτω κάτω είναι και θέμα τηρήσεως του Κανονισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και επέμεινε: «τονίζω, η τήρηση του χρόνου θα είναι αυστηρή για να μιλήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι συνάδελφοι και ζητώ τη συνδρομή όλων».