Με την ηρεμία να έχει επιστρέψει λίγο πολύ στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν τελικό απολογισμό των ζημιών, μετά από μία εβδομάδα ταραχών για τον θάνατο του 17χρονου Ναχέλ από αστυνομικά πυρά.

Όπως αναφέρει, σημειώθηκαν 23.878 πυρκαγιές σε δημόσιους χώρους, πυρπολήθηκαν 12.031 αυτοκίνητα και υπήρξαν σοβαρές φθορές σε 2.508 κτίρια, εκ των οποίων τα 273 ήταν αστυνομικά τμήματα. Επίσης φθορές σημειώθηκαν σε 105 δήμους και κοινότητες της χώρας, καθώς και σε 168 σχολικά κτίρια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν περίπου 3.500 άτομα, το 60% εκ των οποίων είχαν λευκό ποινικό μητρώο και δεν ήταν γνωστοί στις αστυνομικές αρχές. Το 30% από αυτούς ήταν ανήλικοι. Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 990 άτομα εκ των οποίων τα 480 με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ κρατούμενοι είναι 360 άντρες και γυναίκες.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά το πέρας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν τα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Αναφέρεται επίσης ότι οι γαλλικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τις βασικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν μέτρα περιορισμού των υπηρεσιών που προσφέρουν και οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επέκταση των ταραχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυβερνητικές παραινέσεις εισακούστηκαν και έφεραν αποτελέσματα.