Η κατάσταση στη Γαλλία φαίνεται να ηρεμεί μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, με τον Εμανουέλ Μακρόν να καλεί χθες (4/7) σε επαγρύπνηση 241 δημάρχους, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης παραμένει υπαρκτό.

Ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι τα έχει βάλει με τα social media και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.

Μιλώντας χθες στους δημάρχους των πόλεων που υπέστησαν καταστροφές από τα επεισόδια είπε ότι θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση των social media από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς. «Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί (…) να ρυθμιστούν [οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης] ή να αποκλειστούν. Αυτό οπωσδήποτε δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ. Χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ταραχές που οργανώνονται από τα social media

Ήδη την Παρασκευή, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε αποδώσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της βίας στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Οι ταραχές, εξήγησε, οργανώνονταν μέσω αυτών των ιστότοπων. Χθες επανήλθε, δηλώνοντας πως η διαχείριση των social media πρέπει να μελετηθεί ψύχραιμα. «Διότι όταν γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι αληθινό πρόβλημα».

Στη βόρεια Γαλλία εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο για να σταματήσουν οι εισαγωγές πυροτεχνημάτων, ανέφερε χθες βράδυ στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη τη νομαρχία. Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις πωλήσεις πυροτεχνημάτων και τη μεταφορά τους από πολίτες, καθώς και την πώληση καυσίμων σε φορητά δοχεία, ως τα μέσα Ιουλίου.

Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε έχει τεθεί υπό κράτηση και σε βάρος του διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa