Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο τρέφει ανησυχίες για τον πόλεμο της Ρωσίας, παρόλο που προσφέρει σιωπηρή υποστήριξη στη Μόσχα, σύμφωνα με δυτικούς και κινέζους αξιωματούχους, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η συγκεκριμένη συνομιλία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα τον Μάρτιο, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του Σι εκτός Κίνας μετά από χρόνια απομόνωσης στο πλαίσιο της πολιτικής του για τον Covid.

Η αποτροπή του Πούτιν από τη χρήση πυρηνικών ήταν κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια της Κίνας να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους δεσμούς της με την Ευρώπη, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει φέρει τη Μόσχα και το σύμμαχό της Πεκίνο σε κόντρα με μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Η Κίνα αντιτίθεται σταθερά στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία στις δημόσιες δηλώσεις της. Ωστόσο, πολλοί από τους υποστηρικτές του Κιέβου αμφισβήτησαν τη δέσμευση του Πεκίνου για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένης της συνεργασίας «χωρίς όρια» του Σι με τον Πούτιν και ενός «ειρηνευτικού σχεδίου» που επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με τα ρωσικά σημεία συνομιλίας.

Η προσωπική προειδοποίηση ωστόσο, του Σι στον Πούτιν, τους έδωσε ελπίδα ότι η Κίνα υποστηρίζει τη δημόσια ρητορική της και πίσω από κλειστές πόρτες.

«Οι Κινέζοι παίρνουν τα εύσημα για την αποστολή του μηνύματος αυτύ σε κάθε επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η επίσκεψη του Σι «μειώνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και [οι Κινέζοι] το έχουν καταστήσει πολύ, πολύ σαφές».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ωστόσο, ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Σι είπε προσωπικά στον Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι η στάση της Κίνας κατά της χρήσης τους περιλαμβανόταν στο έγγραφο θέσης της για την ειρήνη στην Ουκρανία.