Το χθεσινό βράδυ ήταν καθοριστικό για την Ομπρέλα, την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το πρόσωπο που θα προκρίνει για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πυξίδα έδειξε Εφη Αχτσιόγλου.
Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη τηλεσυνεδρίαση των μελών της Ομπρέλας και η χθεσινή υπήρξε η πιο μαζική. Κάποια στιγμή συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας περίπου 400 και λιγότερα το βράδυ της Κυριακής όπου είχαν συνεδρίαση οι 53.

Η χθεσινή όμως σύσκεψη είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος,  χωρίς να ληφθεί οριστική απόφαση, φάνηκε ξεκάθαρα το σαφές προβάδισμα για υποστήριξη της της Εφης Αχτσιόγλου με πλήθος επιχειρημάτων.

Αρχικά πήραν το λόγο στελέχη της λεγόμενης και κομματικής γραφειοκρατίας τα οποία έκλιναν προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όμως, σε αυτή τη χρονική φάση που πρέπει να ξεκαθαρίσει το κλίμα και να εμφανιστούν οι υποψήφιοι με σαφή ιδεολογική πλατφόρμα, ιδιαίτερο βάρος είχαν τοποθετήσεις όπως του τέως Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που έδειξε καθαρά την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Η πλειοψηφία είναι υπέρ της και μαζί της θα συμμαχήσει και ο Αλέξης Χαρίτσης πιθανότατα, ενώ θα υπάρξει και η ολόθερμη στήριξη του Ευκλ. Τσακαλώτου που από τη στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στην παραίτησή του για ανανέωση και νέα γενιά δεν θα έθετε υποψηφιότητα. Και όσα πολύ θετικά ακούστηκαν χθες υπέρ του ήταν ουσιαστικά επιβράβευση της διαδρομής και παρουσίας του.

Οι υποψηφιότητες από την πλευρά των Προεδρικών

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο προχωράνε και οι συζητήσεις για το τι θα γίνει με τις υποψηφιότητες από την πλευρά των προεδρικών που είναι τριχοτομημένοι με πιθανές υποψηφιότητες όπως όλα δείχνουν τη Ρένα Δούρου και το Νίκο Παππά, ενώ από την εξίσωση δεν βγαίνει ο Παύλος Πολάκης. Εμπειρος κομματικός έλεγε στο «Βήμα» ότι οι υποψηφιότητες δεν θα είναι περισσότερες από τρεις.

Γιώργος Τσίπρας: Υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος

Πάντως αυτό που είπε ο Γιώργος Τσίπρας, χθες, ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ξάδελφος του πρώην Πρωθυπουργού που δεν κατάφερε να εκλεγεί, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι ο κίνδυνος διάσπασης του κόμματος είναι υπαρκτός, ενώ η Γεωργία Γεννιά, μέσω μίας μακροσκελούς ανάρτησης με τίτλο «ΑΡΚΕΤΑ!!», προανήγγειλε την αποχώρησή της και με ανάρτησή της στο Facebook εξαπέλυσε επίθεση στα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ελιτίστικες μαζώξεις με στόχο να μοιράσουν θέσεις και όχι να δώσουν λύσεις στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί».

Παράλληλα ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε τον Χρήστο Σπίρτζη στον απόηχο των επιθέσεων που  εκείνος έκανε στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εφη Αχτσιόγλου και των όσων είπε, ότι δηλαδή δεν είχαν ιδέα τι γίνεται στην αγορά με τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Βεβαίως, για να λέμε και τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας Status 107,7) ανέφερε χαρακτηριστικά (Status 107,7) ότι εκ του αποτελέσματος έχει φανεί ότι «δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τι γινόταν στην κοινωνία». «Μπορεί να λοιδορούσαμε τα 100 και τα 150 και τα 50 ευρώ επίδομα, αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετώπιζε ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη, τα είχε ανάγκη» είπε.