Περίπου το 50% των εξελιγμένων απομιμήσεων ρολογιών είναι αντίγραφα της μάρκας Rolex, σύμφωνα με την εταιρεία που εμπορεύεται μεταχειρισμένα ρολόγια Watchfinder & Co.

Όπως αναφέρει ο διευθύνοντας σύμβουλος της Watchfinder, Αριέν βαν ντε Βάλ , το 10% των ρολογιών που παραλήφθηκαν από πωλητές πέρυσι διαπιστώθηκε ότι ήταν απομιμήσεις κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ελέγχου γνησιότητας.

«Η Rolex είναι η πιο δημοφιλής μάρκα πολυτελών ρολογιών και η μάρκα με την υψηλότερη ζήτηση – ως εκ τούτου – είναι η πιο αντιγραμμένη», εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg την Τρίτη.

Οι απομιμήσεις γίνονται επίσης όλο και πιο εξελιγμένες και πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Οι εργαζόμενοι στην Watchfinder ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν περίπου το 80% των πλαστών ρολογιών μόνο με την όραση, τώρα μόλις το 20%. Οι υπάλληλοι της εταιρείας, η οποία ανήκει στον ελβετικό όμιλο πολυτελών ειδών Richemont, πρέπει τώρα να πραγματοποιούν πιο λεπτομερείς ελέγχους, όπως το άνοιγμα των καπακιών των ρολογιών και τον έλεγχο των μηχανισμών για να εντοπίσουν τις απομιμήσεις υψηλής ποιότητας.

Τα πλαστά ή αντίγραφα ρολόγια πολυτελείας αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα στη δευτερογενή αγορά ρολογιών, αξίας 25 δισ. ευρώ ετησίως, με ορισμένες απομιμήσεις να ξεγελούν ακόμη και τους πιο ειδικούς.

Η εκτόξευση των τιμών των γνήσιων ρολογιών

Η Omega, μέρος της Swatch Group AG, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τρεις πρώην υπάλληλοι συμμετείχαν σε εγκληματική συνωμοσία για την πώληση ενός “Φρανκενστάιν” Omega Speedmaster, το οποίο αποτελούσε ένα αμάλγαμα κυρίως αυθεντικών εξαρτημάτων από άλλα vintage ρολόγια. Το ρολόι πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2021 για περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ για ρολόι Omega. Η ίδια η εταιρεία ήταν ο αγοραστής και δήλωσε ότι έπεσε θύμα εγκληματικής συνωμοσίας.

Πέρυσι, η Rolex ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που πιστοποιεί την αυθεντικότητα των μεταχειρισμένων ρολογιών που πωλούνται μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων.

Δεν είναι μόνο τα ρολόγια Rolex που πλαστογραφούνται ή αλλοιώνονται με μη αυθεντικά μέρη και εξαρτήματα.

Η αυξανόμενη απάτη στα μεταχειρισμένα ρολόγια έρχεται μετά την εκτόξευση των τιμών για τα πιο επιθυμητά μοντέλα σε πρωτοφανή επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτού υποχωρήσουν απότομα.

Οι τιμές της δευτερογενούς αγοράς έχουν μειωθεί κατά περίπου 18% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Subdial Watch Index, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των 50 πιο εμπορεύσιμων μοντέλων ρολογιών πολυτελείας βάσει αξίας, συμπεριλαμβανομένων των Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet.