Η εργαστηριακή ανάλυση της λευκής σκόνης που εντοπίστηκε την Κυριακή στη δυτική πτέρυγα του προεδρικού μεγάρου στην Ουάσινγκτον και προκάλεσε συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας, έδειξε πως η «ύποπτη ουσία» ήταν κοκαΐνη, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Washington Post.

Εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο εντοπισμός «άγνωστου αντικείμενου» οδήγησε στον αποκλεισμό πτέρυγας του Λευκού Οίκου, αλλά παρέπεμψε σε εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής για περαιτέρω διευκρινίσεις. «Το απόγευμα της Κυριακής, το συγκρότημα του Λευκού Οίκου αποκλείστηκε προληπτικά, καθώς αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας διερευνούσαν άγνωστο αντικείμενο που βρέθηκε σε χώρο εργασίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη στο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το άγνωστο αντικείμενο εντοπίστηκε στη Δυτική Πτέρυγα, διευκρίνισε.

Η Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου περιλαμβάνει το Οβάλ Γραφείο, την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, την αίθουσα Τύπου, καθώς επίσης γραφεία συμβούλων του προέδρου και χώρους εργασίας του προσωπικού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο όταν σήμανε ο συναγερμός το απόγευμα της Κυριακής. Εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται ή επισκέπτονται καθημερινά τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που κλήθηκε να αξιολογήσει την «ύποπτη ουσία» διαπίστωσε ότι δεν ήταν «επικίνδυνη». Ακολούθησε έρευνα για το πώς εισήλθε στο προεδρικό συγκρότημα.

Η Washington Post αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της εργαστηριακής ανάλυσης, που διαβιβάστηκε μέσω ασυρμάτου, έκανε λόγο για «κίτρινη μπάρα που υποδηλώνει υδροχλωρική κοκαΐνη». Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι δύο «καλά πληροφορημένοι αξιωματούχοι» επιβεβαίωσαν στην Washington Post ότι η ουσία που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο ήταν κοκαΐνη.