Το ΠΑΣΟΚ μετά τις διπλές εκλογές βγαίνει ενισχυμένο, όχι μόνο σε ποσοστό, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής ορατότητας και αντιπολιτευτικής ισχύος. Ήταν μεταξύ των νικητών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, απόρροια του υπεύθυνου και δημιουργικού τρόπου που αντιπολιτεύτηκε την προηγούμενη τετραετία και της μεγάλης ανανέωσης σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού.

Σε αυτό το μετεκλογικό τοπίο, με κυβερνητική υπεροπλία της ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά ηττημένο και πολιτικά αδύναμο να εξασκήσει τον θεσμικό του ρόλο, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η σημασία της ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ ώστε να επανέλθει η ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Είναι σαφές, πλέον, σε κάθε προοδευτικό πολίτη ότι χρειάζεται μία ισχυρή, αξιόπιστη, συγκροτημένη και κυρίως κοινωνικά χρήσιμη αντιπολίτευση, η οποία θα εκφράζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Από αυτό τον δρόμο της καθημερινής, δυναμικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, περνάει το σχέδιο μας για να ξαναχτίσουμε την μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Με νέες ιδέες, σχέδια και δράσεις για σύγχρονα αλλά και δύσκολα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, χωρίς κανείς να τα αγγίζει ως σήμερα. Με προσήλωση στις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, με γνώση των αναγκών και των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων, που ασφυκτιούν σε αυτές τις συνθήκες εντεινόμενης ανισότητας και αδικίας.

Συνθήκες σαν αυτές που ζήσαμε 4 χρόνια, ξεχάστηκαν προσωρινά λόγω των προεκλογικών επικοινωνιακών αναγκών, αλλά θα καταστούν επίκαιρες τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η ακρίβεια που διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η προστασία της κύριας κατοικίας, η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που ζητούν επειγόντως λύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα στους πολίτες σε αυτές τις δύσκολες μάχες που είναι μπροστά μας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την προστασία και την διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την αποτελεσματική στήριξη της νέας γενιάς, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Οι εκλογές τελείωσαν, οι πολίτες αποφάσισαν, τα προβλήματα όμως είναι μπροστά μας, όπως και οι προκλήσεις της νέας εποχής που είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ένας καταστρεπτικός πόλεμος στην Ευρώπη που συνεχίζεται, το 5ο ρεύμα της ψηφιακής επανάστασης που γεννά προσδοκίες και υποκρύπτει απειλές, η περιβαλλοντική κρίση και η αντιμετώπισή της, τα παγκόσμια επισιτιστικά προβλήματα, ο υπερ-πληθυσμός και η μετανάστευση, οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις και μεταβολές, η ενίσχυση της ακροδεξιάς θεματολογίας, είναι εδώ και μας επηρεάζουν.

Το μεγάλο αυτό κενό για μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, που μπορεί να αντιπολιτεύεται και συνάμα να υποστηρίζει γενναίες πολιτικές υπέρ των πολιτών και της χώρας θα καλύψει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον νέο πολιτικό κύκλο που ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου. Με σαφή στόχευση να αποδείξει και να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει την προοδευτική, εναλλακτική κυβερνητική λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες.