«Είμεθα λαός πτωχός/ έσφιξαν κι οι ζέσται/ Μην ανοίγομεν δουλειαί/ με τους πυροσβέσται» συμβούλευε ο σοφός Μποστ.

Αλλά φευ, θα προσέθετε ο σοφός.

Με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού, προτάθηκε για αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά κατέληξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Παππάς «13-0».

Τι να πουν μετά κι οι «πυροσβέσται»;

Αντιθέτως άλλες φωνές εισηγήθηκαν και προκαταβολικά εγκωμίασαν τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. Ωραία ιδέα. Αλλά ποια σύμπραξη; Αν θέλετε τη γνώμη μου, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τάβλι στην παραλία.

Θα κατεβάσει περιφερειάρχες παντού κι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τον περάσει. Μετά θα δοκιμάσει ξανά να τον περάσει στις ευρωεκλογές.

Λογικό. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει για συμπέθερους, ψάχνει για ρόλο. Και ρόλο θα αποκτήσει μόνο αν περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα στην πολιτική. Δεν κάνεις αρχηγό έναν κατάδικο. Ούτε ψάχνεις για κολλητιλίκια, παρά μόνο αν σε συμφέρουν.

Διότι το ΠΑΣΟΚ τα πήγε αξιοπρεπώς στις εκλογές αλλά δεν έβγαλε και μάτια. Συνεπώς αν θέλει να διασώσει την αξιοπρέπεια που κέρδισε, πρέπει να το επαναλάβει.

Σε αυτό έχει δύο προβλήματα.

Πρώτο, ένα πρόβλημα πολιτικής ταυτότητας. Πρέπει να βρει τι είναι, τι λέει και σε ποιους απευθύνεται.

Το 2023 δεν αρκεί η επιμνημόσυνη επίκληση του αειμνήστου Ανδρέα, ούτε οι χαρές ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» – έστω και χωρίς τον Καστανίδη…

Δεύτερο, ένα πρόβλημα ακροατηρίου. Σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε σε «κόμμα της ελληνικής περιφέρειας» (μετά τη ΝΔ) αλλά πάτωσε στο Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.

Αν όμως θέλει να κάνει το μεγάλο comeback, πρέπει να γίνει κόμμα παντού. Δεν αρκούν «τα βουνά, οι λόγγοι κι οι ραχούλες».

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ζήσει δεκατόσα χρόνια ως παράταξη χωρίς κόσμο. Τώρα που αρχίζει να ενδιαφέρει ξανά τον κόσμο, πρέπει να ξαναγίνει παράταξη.

Ευτυχώς ο Μητσοτάκης δεν ασχολείται προς το παρόν μαζί του και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει γυρίσει σε αμέρικαν-μπαρ.

Αρκεί λοιπόν να κινηθούν οι πασόκοι γρήγορα και όσο είναι καιρός. Oσο δηλαδή ελέγχουν κάπως την ευκαιρία και τη συγκυρία.

Διότι κάποια στιγμή θα τους πάρει χαμπάρι ο Μητσοτάκης και θα τους πλακώσει. Ενώ κι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ορθοποδήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο μοιρολατρικά στην πολιτική.

Κι επειδή είμαστε λαός πτωχός, καλό είναι να φτιάξουν και οι πασόκοι το μαγαζί τους – έστω μόλις περάσουν οι ζέστες…