Παρά τον πόλεμο με την Ουκρανία και την τεταμένη κατάσταση ασφαλείας, πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να επιλέγουν για προορισμό των διακοπών τους τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων είχε σχηματιστεί σήμερα στη ρωσική πλευρά της γέφυρας Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η κίνηση είχε ξεκινήσει να αυξάνεται από το Σάββατο.

Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εθελοντές και διοικητικό προσωπικό μοίραζαν νερό σε επιβάτες οχημάτων που περίμεναν με τις ώρες στην ουρά.

Η χερσόνησος είναι προσβάσιμη σε τουρίστες μόνο μέσω τρένου ή αυτοκίνητου, καθώς η εναέρια κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Κριμαία ήταν ένα δημοφιλές θέρετρο διακοπών την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Προσέλκυσε εκ νέου το ενδιαφέρον καθώς Ρώσοι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές σε πολλές δυτικές χώρες μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η γέφυρα Κερτς προς την Κριμαία, η οποία έχει μήκος περίπου 19 χιλιόμετρα, υπέστη σοβαρές ζημιές σε έκρηξη τον Οκτώβριο του 2022, αλλά έκτοτε επισκευάστηκε. Η ουκρανική μυστική υπηρεσία άφησε να εννοηθεί τον Μάιο ότι είχε εμπλοκή στην έκρηξη.

Η γέφυρα θεωρείται επίσης σημαντική οδός ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ουκρανία επιτίθεται επανειλημμένα στην Κριμαία με drones. Το Κίεβο έχει ορκιστεί να ανακαταλάβει την Κριμαία, μαζί με όλα τα άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη γέφυρα προς την Κριμαία κοντά στο Τσονχάρ, η οποία υπέστη ζημιά από επίθεση ουκρανικού πυραύλου, επισκευάστηκε από ρωσικές κατοχικές δυνάμεις μόλις μετά από μιάμιση εβδομάδα, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ