Δεν αμφιβάλλω πως κάποιοι άνθρωποι, φίλοι ή οπαδοί, στενοχωρήθηκαν με την αποχώρηση του Τσίπρα από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατανοητό κι ανθρώπινο.

Αλλά να μη χάσουμε και το μέτρο στο μοιρολόι.

Ο Τσίπρας μπορεί να είναι γενναίος, έντιμος, λεβέντης και καραμπουζουκλής. Αλλά δεν έφυγε ούτε λόγω γενναιότητας, ούτε λόγω λεβεντιάς.

Εφυγε επειδή έχασε τέσσερις διαδοχικές εκλογές, τις δυο κολλητά και μέσα σε έναν μήνα. Το εκλογικό σώμα δηλαδή του έδειξε την πόρτα της εξόδου κι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.

Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις του εκλογικού σώματος. Να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί του. Να ποστάρει «Καληνύχτα Κεμάλ» ή «Καλημέρα ήλιε».

Αλλά δεν μπορεί ούτε να τις απορρίψει, ούτε να τις αλλάξει.

Κάθε μέρα, σε όλες τις δημοκρατίες του πλανήτη, κάποιοι πολιτικοί παραιτούνται κι αποχωρούν. Ενδεχομένως να είναι κι αυτοί γενναίοι. Συνήθως είναι χαμένοι.

Από εκεί και πέρα ο καθένας κι η λόξα του.

Ηταν ο Τσίπρας «Γενναίος Μεγάλος» όπως αναφώνησε ο Μαραντζίδης (News247, 30/6);  Μήπως ήταν «πολιτική ιδιοφυία» (κύριο άρθρο «Εφ. Συν», 30/6); Ενα «τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά παγκοσμίως» (δήλωση Αχτσιόγλου, 30/6);

Δεν θα χαλάσω κανένα χατίρι. Τα μοιρολόγια έχουν πάντα μια δόση υπερβολής.

Τι με εντυπωσιάζει, όμως; Οτι ακόμη και τώρα ο Τσίπρας και οι φίλοι του διεκδικούν την αναγνώριση άγνωστων ανδραγαθημάτων. Ψάχνουν επαίνους για την προσπάθεια. Ζητούν μια καλή κουβέντα ακόμη κι από τον Μητσοτάκη – στον οποίο ένας Θεός ξέρει τι έχουν σούρει όλα αυτά τα χρόνια!

Μόνο κάτι Πασόκους με ελλιπή μνήμη φαίνεται να συγκίνησαν, όπως ο Κωνσταντινόπουλος και ο Δουδωνής.

Αλλά ο Τσίπρας δεν μας άφησε για τη Βραζιλία, ούτε αποχώρησε από την πολιτική, μεταξύ μας συνεχίζει να κινείται κι ευτυχώς. Καλά να είναι να τον έχουμε.

Τα μοιρολόγια λοιπόν είναι περιττά. Οπως και οι απολογισμοί. Τους έκανε ήδη η κάλπη. Τους κάνει η πολιτική κι η δημοσιογραφία. Θα ακολουθήσει η Ιστορία.

Προφανώς θα υπάρξει συνέχεια.

Αλλωστε (όπως αποκάλυψε η Ακρίτα για τον Τσίπρα) «εάν και όταν έχουμε νέο αρχηγό μπορεί να είναι δίπλα του» (Action24, 29/6). Διευκρινίζοντας για τον εαυτό της πως «θα σταθώ στο πλευρό του Τσίπρα ό,τι κι αν αποφασίσει» (ανάρτηση 29/6).

Πράγμα που σημαίνει πως θα έχουμε συντόμως (;) στον ΣΥΡΙΖΑ έναν νέο (ή νέα) αρχηγό στον οποίο δίπλα θα είναι ο Τσίπρας στο πλευρό του οποίου θα είναι η Ακρίτα.

Και στο πλευρό της Ακρίτα; Δεν ξέρω. Ισως ο Μαραντζίδης.