Η ατζέντα της ημέρας: Η ορκωμοσία της Βουλής – Ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ – Η συνέχεια των ταραχών στη Γαλλία

Ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η Βουλή της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στο μεταξύ, στο χάος μέρα τη μέρα βυθίζεται η Γαλλία με τον Μακρόν να ετοιμάζει αποφασιστικές κινήσεις προκειμένου να καταπνίξει τις διαδηλώσεις που πήραν μορφή «εξέγερσης».

1

Κρίσιμες αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

  • Ο δρόμος προς την εκλογή νέου προέδρου: Ο οδικός «χάρτης» για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος χαράχτηκε το απόγευμα της Κυριακής (2/7). Σύμφωνα με αυτόν, η εκλογή του νέου ηγετικού προσώπου θα γίνει από τη βάση, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο νέος ή η νέα επικεφαλής του κόμματος να κάνει την πρώτη επίσημη παρουσία στη ΔΕΘ.
  • Οι άνθρωποι «κλειδιά»: Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κ.Ο., αποφάσισε να προτάξει έξι ανθρώπους «κλειδιά» στον δρόμο προς τη νέα ηγεσία του κόμματος. Αυτοί είναι: Ο Σωκράτης Φάμελλος που αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία προτάθηκε για αντιπρόεδρος της Βουλής, καθώς και οι Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος οι οποίοι αναλαμβάνουν ρόλο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
  • Το παρασκήνιο της παραίτησης Τσίπρα: Μια σειρά από γεγονότα  έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει την απόφαση να απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματος, όπου παρέμεινε για 15 χρόνια. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο «κύβος ερρίφθη» για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της 21ης Μαΐου μετά την πρώτη συντριπτική ήττα στις εκλογές, ενώ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (28/6) από το Σούνιο υλοποίησε την απόφασή του.
2

Φλέγεται η Γαλλία, εικόνες χάους στους δρόμους

  • 6η νύχτα συμπλοκών: Μια εβδομάδα άγριων συμπλοκών με καταστροφές και βανδαλισμούς στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας συμπληρώνεται σήμερα, σε ένα κύκλο βίας και διαμαρτυριών που από πολλούς παρομοιάζονται με αυτόν των «Κίτρινων Γιλέκων». Οι εικόνες χάους με τους κουκουλοφόρους να σπάνε και να καίνε ότι βρίσκουν στο διάβα τους κάνουν τον γύρο του κόσμου, την ίδια ώρα που οι κρατικές δυνάμεις δεν φαίνονται ικανές ικανές να μπορούν να καταστείλουν τα επεισόδια.
  • Επίθεση στο σπίτι του δημάρχου: Σοκαριστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του δημάρχου του L’Haÿ-les-Roses στο Val-de-Marne. Ο όχλος χρησιμοποίησε ένα φλεγόμενο όχημα ως «πολιορκητικό κριό» προκειμένου να εμβολίσει την κατοικία του. Τόσο η γυναίκα όσο και τα παιδιά του τραυματίστηκαν, ενώ εισαγγελική έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας διέταξαν οι γαλλικές Αρχές.
  • Τι απάντηση ετοιμάζει ο Μακρόν; Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Παράλληλα, δόθηκαν στις δυνάμεις καταστολής «οδηγίες για αυστηρότητα», ενώ ζητήθηκε να γίνουν «συλλήψεις, το συντομότερο δυνατόν». Ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένες περιοχές της χώρας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ορκίζεται σήμερα η Βουλή

  • Η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου: Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ορκίζεται σήμερα Δευτέρα (3/7) στις 11:00 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
  • H Εκλογή Προέδρου: Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή Προέδρου και στη συνέχεια των Αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών  ομάδων των κομμάτων. Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Βουλής τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.
  • Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης: Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
4

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

  • Η αφορμή: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε, αργά, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
  • Στο τραπέζι άμυνα και ενέργεια: Σύμφωνα με πηγές του Mεγάρου Μαξίμου, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.
  • Η αναφορά στην Ουκρανία: Ακόμη, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή της ρωσικής επίθεσης και για τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή.
5

Παράταση για τους βρεφονηπιακούς της ΔΥΠΑ

  • Η νέα ημερομηνία: Παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 9 Ιουλίου η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για εγγραφές-επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη σχολική χρονιά 2023-2024.
  • Πότε λειτουργούν: Οι ιδιόκτητοι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου, από τις 06:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών.
  • Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι: Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet.  Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, που κατά τα έτη 2022-2023, συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας ή είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για τουλάχιστον δύο μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr