«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της δεύτερης μέρας της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής (30/6), που ολοκληρώθηκε με τους ηγέτες της Ουγγαρίας και Πολωνίας να μπλοκάρουν τη συμφωνία.
Μια επισήμανση που έρχεται λίγο πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε ευκαιρία για να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις με την Τουρκία. «Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές. Υπήρξε μια παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία η Ελλάδα στήριξε. Υπήρξε και μία παράγραφος για το ζήτημα του κυπριακού. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια» είπε χαρακτηριστικά.
Το μπλόκο Ουγγαρίας – Πολωνίας
Ουγγαρία και Πολωνίας μπλοκάρουν το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Οι δύο χώρες απαιτούν τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο, που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνεται σε εθελοντική βάση.
Η στάση αυτή είναι διαφορετική από αυτή της Ένωσης βάσει της οποίας προβλέπεται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.