Η ατζέντα της ημέρας: Η αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ – Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Η οργή στη Γαλλία

Μια νέα μέρα ξημερώνει σήμερα για το πολιτικό σύστημα της χώρας μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη είναι η φημολογία για τα ονόματα των επίδοξων διαδόχων χωρίς κανείς να έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του καθώς φαίνεται ότι ακόμη και στην Κουμουνδούρου αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού.

1

Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ

  • Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα: Την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το μεσημέρι. Την απόφαση του έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό λίγη ώρα μετά από το Ζάππειο.
  • Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και από την πλευρά της Ομπρέλας θεωρείται πιθανό να υποστηριχθεί η Έφη Αχτσιόγλου ενώ από την πλευρά των προεδρικών συζητείται το όνομα του μετριοπαθούς Διονύση Τεμπονέρα.
  • Τι θα γίνει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ξεχωριστές διαδικασίες θα ξεκινήσουν παράλληλα και για την κάλυψη του Προέδρου της Κ.Ο., για την οποία κάποιες φήμες προκρίνουν την γραμματέα της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη.
2

Τα γραπτά και οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

  • Τα στοιχεία από τις εξετάσεις: Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω του 10, με μικρές αποκλίσεις κατά βάση σε σχέση με την περσινή χρονιά, καλύτερες επιδόσεις στην πλειονότητα των μαθημάτων και ελαφρώς αυξημένος ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων, είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023.
  • Σε ποια μαθήματα «πάτωσαν»; Στο μάθημα της Έκθεσης, καταγράφονται τα μικρότερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, καθώς το 14,40% των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία από 0 έως 10. Αντίθετα, τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις είναι: Ιστορία, Φυσική, Χημεία (όσον αφορά την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και τα Μαθηματικά.
  • Οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής: Όπως δείχνει η επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών δεν θα μπουν στα ΑΕΙ φέτος οι υποψήφιοι που έχουν μέση επίδοση των 4 μαθημάτων του πεδίου κάτω του 9,4 (αυτή είναι, με ακρίβεια +- 0,1, και η βάση των Σχολών του), στο 2ο πεδίο των Θετικών επιστημών όποιοι έχουν επίδοση χαμηλότερη του 9,9, στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας μικρότερη του 9,3 και στο 4ο της Οικονομίας και Πληροφορικής μικρότερη του 8,4.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τα οριστικά αποτελέσματα του Κοινωνικού Τουρισμού

  • Πότε ξεκινά; Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες Δικαιούχων – Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2023-2024 της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα «τρέξει» ένα μήνα νωρίτερα, από 1η Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024.
  • Πόσοι θα πάνε διακοπές: Οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 300.000 επιταγές. Το voucher είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Κατά την άφιξή τους στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν τις επιταγές μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.
  • Πόσες διανυκτερεύσεις δικαιούνται: Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.
4

«Βράζει» η Γαλλία για τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό

  • Οι κατηγορίες: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση απαγγέλθηκαν εναντίον του 52χρονου Γάλλου αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ από τη Γουινέα στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στις 14 Ιουνίου.
  • Οι αντιδράσεις: Μετά από δύο βράδια αναταραχών, την Πέμπτη, περίπου 6.000 άνθρωποι, συμμετείχαν σε πορεία για να τιμήσουν τον Ναέλ, μετά από κάλεσμα της μητέρας του. Η πορεία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, ενώ πολλοί φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «δικαιοσύνη για τον Ναέλ», το κεντρικό σύνθημα της πορείας.
  • Τα μέτρα των αρχών: Η δημοτική αρχή του Κλαμάρ, προάστιο του Παρισιού, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) για τις επόμενες τέσσερις νύχτες. Αλλά και τα λεωφορεία και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια θα σταματούν κάθε βράδυ από τις 21:00. Στο ίδιο πλαίσιο, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει 40.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα.
5

Συναγερμός στη βιομηχανία τροφίμων για την ασπαρτάμη

  • Είναι καρκινογόνα; Οπως αποκαλύπτει το Reuters, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνος ουσία.
  • Πού χρησιμοποιείται; Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες και ορισμένα ποτά.
  • Αλυσιδωτές επιπτώσεις: Μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές, να οδηγήσει σε αγωγές και να πιέσει τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr