Ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της κυβέρνησης που προήλθε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και το κλίμα, όπως αναμενόταν, ήταν πανηγυρικό. Όχι μόνον επειδή συνεδρίασαν όλοι μαζί και οι 62 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί , αλλά ήταν μια συνεδρίαση που άρχισε με… χειροκρότημα. Με την είσοδο του Πρωθυπουργού στην αίθουσα, πρώτος ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών τώρα, έδωσε το έναυσμα για να παρατεταμένο χειροκρότημα, για το οποίο ευχαρίστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα θα πείτε χειροκροτούν οι υπουργοί στα Υπουργικά Συμβούλια; Οχι βεβαίως, αλλά ήταν συμβούλιο… πανηγυρικό, όπως δικαιολογήθηκε ο Γεραπετρίτης

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μετά ήταν και η οικογενειακή φωτογραφία, για πρώτη φορά στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, απέναντι από τις σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέναντι από τα «Αιολικά», γνωστά ως «Σινιάλα» του γλύπτη Τάκι. Εκεί λοιπόν όλοι υπουργοί μαζί και στη μέση ο Πρωθυπουργός έβγαλαν την πρώτη φωτογραφία του Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ήτα βεβαίως και ο Πίνατ, ο συμπαθέστατος σκύλος που επανήλθε στο πρωθυπουργικό μέγαρο και ήταν όλο χαριεντισμούς. Χαιρόταν επειδή επέστρεψε στα παλιά λημέρια του και στον αφεντικό του και κυρίως επειδή του είχαν ανατεθεί νέα καθήκοντα. Ήταν επί της υποδοχής. Μάλιστα οι υπουργοί έλεγαν αστειευόμενοι μεταξύ τους, ότι αυτόν που θα υποδεχθεί πιο θερμά ο Πίνατ, δεν κινδυνεύει στον πρώτο ανασχηματισμό. Δεν γνωρίζω εάν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά εκείνο που παρατήρησα είναι ότι ο Πίνατ υποδεχόταν τους περισσότερους υπουργούς με θέρμη. Όμως πιο πολύ θερμά, υποδέχθηκε τον υπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη. Σχεδόν σκαρφάλωσε πάνω του. Με τον Άδωνη να μην κρύβει τον ενθουσιασμό του. Και να σκεφτείτε ότι ο Άδωνις δεν ήταν και ο πιο συχνός επισκέπτης του Μαξίμου, για να πείτε ότι ο Πίνατ (το «κομματόσκυλο», όπως τον αποκαλεί ο Μητσοτάκης) τον γνώριζε. Υπήρξαν και άλλοι υπουργοί που είχαν γραφείο στο Μαξίμου και ο Πίνατ δεν ήταν τόσο θερμός μαζί τους. Είδατε τι κάνει ο ανασχηματισμός;

Στο μεγάλο τραπέζι του Υπουργικού ο κάθε ένας υπουργός βρήκε και από έναν μπλε φάκελο συνοδευόμενο και από ένα στικάκι. Αφού η χώρα εισήλθε πανηγυρικά στην ψηφιακή εποχή, οι φάκελοι εφ’ εξής θα συνοδεύονται πάντα από στικάκια, έως ότου ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να καταργήσει το χαρτί. Τον μπλε φάκελο και το στικάκι πήραν μαζί τους όταν έφυγαν οι υπουργοί, πήγαν κατευθείαν στα υπουργικά τους γραφεία και έως αργά το απόγευμα προσπαθούσαν να καταλάβουν τις προτεραιότητες των δράσεών τους που τους ετοίμασαν οι Σκέρτσος και Παπασταύρου.

Ήταν ωστόσο ένα σύντομο Υπουργικό. Κατά μία εκδοχή επειδή συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί. Κατά μία άλλη εκδοχή επειδή υπήρχε ζέστη. Η επικρατέστερη όμως επικρατέστερη εκδοχή επειδή μίλησε μόνον ένας, ο Πρωθυπουργός και είπε και δυο κουβέντες ο κ. Σκέρτσος, που προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι θα επικοινωνούν με το Μαξίμου με Watch Up. Έτσι δεν προσφέρθηκε τίποτα, ούτε καφές ούτε τσάι, ούτε κουλουράκια, αλλά μόνον νερό και μάλιστα όχι σε οικολογική, χάρτινη, συσκευασία… γάλακτος, όπως το συνήθιζαν στα προ των εκλογών υπουργικά συμβούλια. Στους υφυπουργούς μάλιστα που κάθονταν στην πίσω σειρά δεν πρόσφεραν τίποτα. Ούτε ένα νεράκι .

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τετράπτυχο «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» βάσει του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ακόμα για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν με την «πρεμιέρα» να αφορά το επιτελικό κράτος στέλοντας το μήνυμα στα 63 μέλη της κυβέρνησης ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

Δεν έλειψαν βεβαίως και οι παραινέσεις. Πάντα στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου οι πρωθυπουργοί κάνουν αυτές τις παραινέσεις. Ο Τσίπρας για παράδειγμα τους ζήτησε να παραδώσουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα, αλλά δεν τον άκουσαν, τους είπε επίσης ότι θα πουλήσει το ένα από τα τρία κυβερνητικά Vip αεροσκάφη, αλλά δεν το έκανε. Ο Κώστας Καραμανλής είχε πει στους υπουργούς του το περίφημο «σεμνά και ταπεινά», που έγινε εν συνεχεία επιθεώρηση και τίτλος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία έπαρση και αλαζονεία στέλνοντας το μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς για «λίγα λόγια και πολλή δουλειά» προσθέτοντας ότι «το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτο».

***

Τσάι… τρόικα αλλά με συμπάθεια

Δεν έχασε ώρα ο Πρωθυπουργός και μετά το Υπουργικό Συμβούλιο άρχισε τις επισκέψεις στα υπουργεία. Πρώτος σταθμός το υπουργείο το Οικονομικών (που είναι και το πρώτο τη τάξει υπουργείο). Αφού περιηγήθηκε στην αίθουσα όπου υπάρχουν οι φωτογραφίες όλων όσων έχουν (από την μεταπολίτευση και μετά) χρηματίσει υπουργοί Οικονομικών, θυμήθηκε τις επισκέψεις που πραγματοποιούσε επί ημερών… τρόικας στο υπουργείο και ότι σε μία από αυτές είχαν κλειστεί μέσα στο ασανσέρ: «Τώρα τα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο θυμήθηκα και εγώ πώς υποδεχόταν τους τροϊκανούς ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τους πρόσφερε παγωμένο τσάι, όχι όποιο- όποιο αλλά μάρκας… Τρόικα (Kusmi Tea Troika), που το βρήκε σε φακελάκια, κάπου στην Αυστρία και άφηνε άφωνους τον Τόμσεν και την παρέα του. Τους εξηγούσε μάλιστα ότι το τσάι Τρόικα «διαθέτει τρία βασιλικά, όπως χαρακτηρίζονται, εσπεριδοειδή, ήτοι περγαμόντο, πορτοκάλι και μανταρίνι».

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, 28 Ιουνίου 2023.

***

Όταν ο Μητσοτάκης συναντήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Στις Βρυξέλλες σήμερα, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής, θα συμβούν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Πρώτα απ΄όλα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αναμένεται να υποδεχθούν με ενθουσιασμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, νικητή των εκλογών και αρχηγό του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης. Στη σύνοδο των Σοσιαλιστών δεν πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραστεί ο ηττημένος των εκλογών της 25ης Ιουνίου, Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει σε ένα πάνελ με θέμα την Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ρωσία μετά την ανταρσία της Wagner. Στο ίδιο πάνελ μετέχει και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και θα είναι ευκαρία να συζητήσουν και για τις εξελίξεις στο νότιο τομέα της Συμμαχίας.

***

Ποιος χρηματοδότησε τους Σπαρτιάτες

Το μόρφωμα  «Έλληνες» του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, λειτουργεί από τον Μάιο του 2020 . Πριν ακόμα ο αρχηγός του οδηγηθεί στη φυλακή ως μέλος εγκληματικής συμμορίας. Μια από τις κυρίες δραστηριότητες του κόμματος αυτού, εκτός βέβαια από την προώθηση των μηνυμάτων του Κασιδιάρη, ήταν η πώληση μέσω διαδικτύου αλλά και τηλεφώνου, των βιβλίων αυτού, ημερολογίων του κόμματος, t shirts Εθνικιστικού περιεχομένου και διαφόρων άλλων gadgets. Απορίας άξιον είναι το πως γίνονταν αυτές οι πωλήσεις, σε τι ΑΦΜ κόβονταν οι αποδείξεις και φυσικά το που πήγαν τα χρήματα; Το λέμε αυτό, γιατί η αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής, δύο φορές απέρριψε αίτηση αυτού του κόμματος για έκδοση κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης.

Επίσης, απορίας άξιον είναι το πως οι παντελώς άγνωστοι, πριν από τον Ιούνιο, Σπαρτιάτες, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το χρηματικό ποσό για την κάθοδο τους στις εκλογές. Μιλάμε για χρήματα που χρειάζονται για τα παράβολα των υποψηφίων, τα έξοδα του τυπογραφείου για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, της μεταφοράς τους στα κατά τόπους Πρωτοδικεία και του προπαγανδιστικού υλικού. Τα ρωτάμε αυτά γιατί αφού δεν υπήρχε έλεγχος, λόγω της ανυπαρξίας κουπονιών στους » Έλληνες » , μήπως τα χρήματα από τα βιβλία του Κασιδιάρη έγιναν ψηφοδέλτια των Σπαρτιατών; Λέμε μήπως και μήπως κάποια αρμόδια αρχή οφείλει να ελέγξει τα οικονομικά των δύο σχετιζόμενων σχηματισμών, ενόψει και της κρατικής επιχορήγησης που θα λάβουν, λόγω της εισόδου των Σπαρτιατών στη Βουλή.

***

Ο Χουλουσί δεν ξέχασε τον Νίκο

Αν νομίζετε ότι μόνον οι υπουργοί λαμβάνουν συγχαρητήρια (είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό), επειδή κατάφεραν και πάλι να υπουργοποιηθούν, κάνετε λάθος. Μηνύματα λαμβάνουν και οι πρώην υπουργοί που δεν τα κατάφεραν να εισέλθουν στην κυβέρνηση. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τόσο ο Χουλουσί Ακάρ, όσο και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έμειναν εκτός κυβερνήσεως, ο πρώτος στην Τουρκία και ο δεύτερος εδώ. Αντάλλαξαν τηλεγραφήματα συμπάθειας, έτσι για να μένει ανοικτός ο διάδρομος διαλόγου που άρχισαν όταν ήταν υπουργοί Άμυνας. και οι δύο.

***

Πώς η Δόμνα κατάφερε να έχει το ίδιο ύψος με τους Αντετοκούνπο

Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο τη Τρίτη διοργάνωσαν μία πολύ όμορφη βραδιά στο Γκολφ της Γλυφάδας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του μίλησαν για το Charles Antetokounmpo Family Foundation, με τον Greek Freak να «λυγίζει» μιλώντας για τον πατέρα του. Στην εκδήλωση μεταξύ των καλεσμένων, παρευρέθηκε και η Υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υφυπουργός πέρασε υπέροχα και αυτό φαινόταν με κάθε αφορμή. Μάλιστα, θέλησε να φωτογραφηθεί με τα αδέρφια Αντετοκούνμπο και… για να το καταφέρει αυτό ανέβηκε πάνω στην καρέκλα: «Δεν γινόταν ήταν ένα κεφάλι πιο ψηλά από μένα. Με ανέβασε ο Γιάννης», έλεγε. Ήταν η Δόμνα χαρούμενη όχι επειδή ήταν η βασική ομιλήτρια, αλλά επειδή ανεβαίνοντας σε μια καρέκλα κατάφερε να σταθεί στο ύψος της και να βγάλει μια φωτογραφία μαζί με τους Αντετοκούνμπο.

***

Πλεύσατε μεθ΄ορμής ακαθέκτου

Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε τα ξίφη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε 48 Σημαιοφόρους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τέσσερις γυναίκες. Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος χαιρέτησε τους νέους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού ως εξής: «Νέοι Σημαιοφόροι, μόλις σαλπάρατε για τ’ ωραιότερο ταξίδι της ζωής σας! Θα ‘χει φουρτούνες και μπουνάτσες! Πλεύστε «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» έχοντας στην καρδιά σας την Ελλάδα! Και θα νικάτε πάντα!

***

Το βάρος για την υπεράσπιση της πατρίδας είναι τεράστιο

Σήμερα η Πρόεδρος θα επιδώσει τα ξίφη στους νέους ανθυποσμηναγούς. Ανάμεσά τους και 7 γυναίκες που αποφοίτησαν από την Σχολή Ικάρων, από τις οποίες οι τρεις είναι ιπτάμενες ( η μία Κυπριοπούλα). Ήταν συγκινητικά τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά προς τους νέους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που στάθηκαν μπροστά του με την «πουλάδα» καρφιτσωμένη με καμάρι στην στολή τους: «Ως μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας το βάρος για την υπεράσπιση της πατρίδας είναι τεράστιο. Και πέφτει πάνω σε εσάς», είπε ο Αρχηγός στην εκδήλωση για τον ονομασία των νέων ανθυποσμηναγών.