Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει στις 11 π.μ., δεν θα έχει ούτε πανηγυρικό χαρακτήρα ούτε ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Θα έχει, όμως, εντολές και παραινέσεις προς τους υπουργούς: Σκληρή δουλειά ώστε να μην διαψευστούν οι προσδοκίες των πολιτών, με μετρήσιμους στόχους και διαρκή αξιολόγηση, με ταπεινότητα χωρίς αλαζονεία. Οι υπουργοί θα παραλάβουν τον περίφημο μπλε φάκελο με τον βασικό σχεδιασμό που αφορά το χαρτοφυλάκιό τους, τους οποίους ετοίμασε ο Άκης Σκέρτσος με τους συνεργάτες του και βάσει αυτού θα πορευτούν.

Το πως θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση την επόμενη τετραετία και οι προτεραιότητες που θα τεθούν, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, με τις προγραμματικές δηλώσεις. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.

Καιρός για χάσιμο, όμως, δεν υπάρχει καθώς την Πέμπτη (29/6) και την Παρασκευή (30/6) ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό και γι’ αυτό χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία

Από σήμερα, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει έναν κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο που θα πέσει το βάρος του κυβερνητικού έργου.

Πρώτο υπουργείο στη σχετική λίστα είναι, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς η οικονομία, η φορολογική πολιτική και η ακρίβεια αποτελούν την κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο υπουργείο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Υποδομών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η σειρά των επισκέψεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί όλα τα υπουργεία.

Στις 11 και 12 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την προετοιμασία της συνάντησης αυτής ασχολείται ήδη ο κ. Γεραπετρίτης με τη συνδρομή της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Χθες, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με την κυβέρνηση, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια

Μέχρι τις 4 Αυγούστου που θα κλείσει η Βουλή, αναμένεται να κατατεθούν τρία νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά την επικαιροποίηση της λειτουργίας του επιτελικού κράτους, την αξιολόγηση στο δημόσιο, τη διεύρυνση των υπηρεσιών μιας στάσης, κ.α. Το δεύτερο αφορά στις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, τη βαθμιαία μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης και την επέκταση του market pass. Το τρίτο θα περιλαμβάνει την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο σε πλήρη κρατικό έλεγχο, στο υπουργείο Υποδομών.