Τους επινίκιους θριάμβους των ρωμαίων αυτοκρατόρων συνόδευε ένας τύπος που ψιθύριζε στο αφτί του θριαμβευτή ότι δεν πρέπει να ξεχνάει πως είναι θνητός.

Ελπίζω η ΝΔ να προμηθεύσει έναν τέτοιο «ψιθυριστή» στον Μητσοτάκη.

Είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που κερδίζει τρεις συνεχόμενες εκλογές μετά το 1974 διασφαλίζοντας μια δεύτερη τετραετία με ευρύτατη πλειοψηφία.

Με μπόνους μάλιστα μια κατακερματισμένη και αποδυναμωμένη αντιπολίτευση.

Chapeau, που λένε κι οι Γάλλοι.

Τι θα κάνει από σήμερα, είναι καταφανώς δική του υπόθεση. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Και θα κριθεί φυσικά από τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει την ισχύ που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα άλλαξε ριζικά. Ούτε δικομματικό έχουμε πλέον, ούτε διπολισμό. Κι όπως φαίνεται είναι μια αλλαγή στρατηγικού τύπου.

Το 2019 οι κάλπες κατήργησαν τον δικομματισμό κι έβγαλαν ένα πολιτικό σύστημα «ενάμισι κόμματος». Τώρα έβγαλαν «ένα κόμμα και κάτι ψιλά». Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτήν τη διάταξη για κάποιο διάστημα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι πάντα δημιούργημα των συνθηκών και της κυβέρνησης. Αποκλείεται η επόμενη κυβέρνηση να το αποφύγει.

Προφανώς έχουμε ένα σκηνικό νικητών και ηττημένων. Ούτε όλοι νίκησαν, ούτε όλοι έχασαν. Υποθέτω πως όλοι θα κάνουν τους λογαριασμούς τους κι άλλωστε ο εκλογικός κύκλος δεν έκλεισε χθες.

Ακολουθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο. Και στη συνέχεια οι ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο, σε δώδεκα μήνες. Συνεπώς τα κόμματα δεν θα αφεθούν απερίσπαστα να κλείσουν τα τεφτέρια τους. Η ζωή τρέχει.

Αυτό που πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε σήμερα είναι αν οι χθεσινές εκλογές έκλεισαν τον εκλογικό κύκλο που άνοιξε τον Μάιο 2012. Ή αν ταυτοχρόνως άνοιξαν έναν νέο κύκλο που θα αναδειχθεί και θα δοκιμαστεί στις επόμενες αναμετρήσεις.

Δεν θα βιαστώ να απαντήσω. Πρέπει πρώτα να χωνέψουμε και να αναλύσουμε τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Το μόνο όμως το οποίο μπορώ να καταγράψω είναι ότι μια άλλη Ελλάδα βγαίνει από αυτές τις κάλπες. Δεν ξέρω ποια θα είναι στη διάρκεια, ούτε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα μοιάζει με εκείνη που μας άφησε χρόνους.

Ο Μητσοτάκης σημείωσε χθες μια νέα νίκη. Και μια μεγάλη επιτυχία. Ταυτοχρόνως όμως έμεινε χωρίς αντίπαλο.

Το δημοκρατικό σύστημα ασφαλώς θα ανασυγκροτηθεί, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.

Απλώς όλοι ελπίζουμε να ανασυγκροτηθεί πάνω σε μια στέρεη, υγιή και εποικοδομητική βάση. Προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας.