Χωρίς εκπλήξεις και χωρίς μεγάλες αναταράξεις οδεύει στο τέλος της και η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του 2023.

Ούτε η Ροδόπη, ούτε η Πύλος, ούτε η Ζωή, ούτε καν το οικονομικό πρόγραμμα της Ακρίτα, φάνηκαν ικανά να ταράξουν ένα κλίμα θερινών διακοπών.

Υποψιάζομαι ότι οι πολίτες περισσότερο ψάχνουν τον δολοφόνο της Αναστάζια παρά τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.

Αναρωτιόμουν εδώ πριν από τρεις εβδομάδες αν θα πάμε έτσι έως το τέλος. Φαίνεται πως έτσι πήγαμε, άλλωστε δύο και μία μας έμειναν.

Προφανώς η πορεία έχει μια λογική.

Σε γενικές γραμμές οι ψηφοφόροι έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και έχουν εκφραστεί ήδη από τις 21 Μαΐου. Λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε έναν μήνα.

Κυρίως αφότου οι ίδιοι ψηφοφόροι δείχνουν να προσπερνούν μάλλον αδιάφορα τις οιμωγές και τα μοιρολόγια της αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη «παντοδυναμία» του Μητσοτάκη και για μια κυβέρνηση που επιδιώκει να είναι «ανεξέλεγκτη».

Μεταξύ μας, σοφοί άνθρωποι. Ξέρουν πολύ καλά ότι η ποιότητα της διακυβέρνησης δεν είναι ζήτημα της αντιπολίτευσης.

Ιδίως μιας αντιπολίτευσης που κατά την κρίση των ψηφοφόρων δεν έκανε καλά τη δουλειά της την προηγούμενη τετραετία κι έφαγε μια εικοσάρα κατακέφαλα.

Γιατί λοιπόν οι ίδιοι άνθρωποι που έκριναν στις 21 Μαΐου ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι για τα μπάζα θα αποφασίσουν στις 25 Ιουνίου ότι αυτήν την αντιπολίτευση χρειάζονται;

Δεν το βρίσκω ιδιαίτερα λογικό, ακόμη και με την οικονομική λογική της Ακρίτα.

Φυσικά ακόμη κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο ή λιγότερο προεξοφλημένο, δεν θα είναι το ίδιο.

Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε αν το εύρος της επικράτησης της ΝΔ θα της διασφαλίσει μια άνετη κοινοβουλευτικά τετραετία.

Και ασφαλώς θα έχει πλάκα να δούμε ποια κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή. Αν μάλιστα συμβεί το απευκταίο και στερηθούμε το κωμικό ταλέντο του Βαρουφάκη και της κομπανίας του, χρειάζεται ένα χαμόγελο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ποιο θα είναι αυτό; Εχω μερικές υποψίες αλλά δεν σπεύδω.

Το βέβαιο είναι ότι ο Αγιος που μας φρόντισε το 2019 εξακολουθεί να μας προστατεύει. Η χώρα δεν μπάταρε όπως επιδίωξαν ή εύχονταν πολλοί ιδίως από το περασμένο καλοκαίρι.

Θα μπατάρει τώρα και λίγο έξω από το λιμάνι;

Δεν το βρίσκω πολύ πιθανό αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Στην Ελλάδα ζούμε, ακόμη και τα οικονομικά της Ακρίτα μπορεί μια μέρα να κληθούν σε ενεργό υπηρεσία.

Πώς έγινε δηλαδή παλαιότερα με τον Βαρουφάκη;