Λίγο μετά την ανατολή του ηλίου την Παρασκευή, ένα ογκώδες παγοθραυστικό αναχώρησε από τα προστατευμένα νερά του St John’s, στη Νέα Γη του Καναδά προς την απρόβλεπτη απεραντοσύνη του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Στο πλοίο υπήρχε μια σειρά από εξοπλισμό επιστημονικής παρακολούθησης, κάμερες και ένα υποβρύχιο μήκους 22 ποδιών, που ονομαζόταν Titan.

Οι 5 επιβάτες του ναυλωμένου σκάφους Polar Prince ήταν ενθουσιασμένοι με την προοπτική να φτάσουν στο ναυάγιο του Τιτανικού, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να είναι στριμωγμένοι μέσα στο κοίλο σώμα του Titan.

Όμως το μικρό υποβρύχιο σκάφος εξαφανίστηκε την Κυριακή, σχεδόν δύο ώρες αφότου βυθίστηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθ’ οδόν προς τα απομεινάρια του βυθισμένου υπερωκεάνιου. Κατά συνέπεια, η εξαφάνιση έχει θορυβήσει την παγκόσμια κοινότητα, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ να συγκεντρώνουν όλους τους διαθέσιμους πόρους τους σε μία μάχη ενάντια στο χρόνο.

Το ναυάγιο του Τιτανικού και οι ανατολικές καναδικές ακτές

Ο Τιτανικός δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ στον προορισμό του, τη Νέα Υόρκη. Αλλά κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Καναδά, η κληρονομιά του «καταρραμένου» πλοίου εξακολουθεί να είναι αισθητή, περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη βύθισή του.

Περισσότερα από 120 θύματα της τραγωδίας είναι θαμμένα στο νεκροταφείο Fairview στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας του Καναδά, καθώς η πόλη ήταν η πλησιέστερη στο ναυάγιο με σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Στο Μουσείο του Ατλαντικού της πόλης εκτίθενται αντικείμενα από το πλοίο, συμπεριλαμβανομένης μιας ξαπλώστρας, προσωπικά είδη και συντρίμμια, καθώς και τις λευκές πάνινες σακούλες νεκροτομής που χρησιμοποιήθηκαν για τα θύματα.

Το St John’s η πιο κοντινή καναδική πόλη του ναυαγίου

Το St John’s, η πιο ανατολική πόλη του Καναδά στην επαρχία της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ, παραμένει η πιο κοντινή πόλη στο ναυάγιο του πλοίου και έχει γίνει το σημείο εκκίνησης για αποστολές που ταξιδεύουν στο σημείο του ναυαγίου, σχεδόν 650 χιλιόμετρα μακριά – και περισσότερα από 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης το Memorial University και το παγκοσμίου επιπέδου ερευνητικό κέντρο Marine Institute, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνεργασία με την OceanGate, την αμερικανική εταιρεία πίσω από το εξαφανισμένο υποβρύχιο.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Η αποστολή της Παρασκευής ήταν η πέμπτη αποστολή της εταιρείας στον Τιτανικό. Επί του σκάφους ήταν ο Hamish Harding, 58, Βρετανός εξερευνητής και πιλότος, ο Βρετανός-Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood, 48 και ο γιος του, Sulaiman, 19.

«Λόγω του χειρότερου χειμώνα στη Νέα Γη του Καναδά εδώ και 40 χρόνια, αυτή η αποστολή είναι πιθανό να είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023. Μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός και θα επιχειρήσουμε μια κατάδυση αύριο», δημοσίευσε ο Harding στο Instagram το Σάββατο. «Ξεκινήσαμε από το St John’s χθες και σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την κατάδυση γύρω στις 4 το πρωί αύριο. Μέχρι τότε έχουμε πολλές προετοιμασίες και ενημερώσεις να κάνουμε».

Στο υποβρύχιο φέρεται επιπλέον να επιβαίνει ο Paul Henri Nargeolet, ένας δύτης βαθέων, χειριστής υποβρυχίων, πρώην διοικητής του γαλλικού ναυτικού και ο Stockton Rush, ο ιδρυτής του OceanGate.

Την Τρίτη, το λιμάνι του St John’s καλύφθηκε από ένα πυκνό κάλυμμα ομίχλης. Έξω στον ωκεανό, οι δύσκολες συνθήκες έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες έρευνας.

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα πρέπει απλώς να μπορεί να κατασκευάσει το δικό του υποβρύχιο και να βγει στον ωκεανό χωρίς τις δεξιότητες ή τα ταλέντα να το κάνει, γιατί τότε ξέρετε ότι συμβαίνουν τραγωδίες όπως αυτή», είπε ο κάτοικος Ashton Quinn στη Guardian. «Νιώθω πολύ άσχημα για τις οικογένειες των ατόμων που εμπλέκονται».