Μετά την επανεκλογή Ερντογάν παρατηρητές εκτιμούν ότι ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων θα γυρίζει την πλάτη στη χώρα. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την γείτονα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί εγκατέλειψαν την Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίος υποστηρικτές της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ξένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα

Το νέο κύμα απομάκρυνσης από την γεννέτειρα Τουρκία αφορά Τούρκους οι οποίοι αισθάνονται ξένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Η μετοίκηση στο εξωτερικό είναι για αυτούς είναι η μόνο οδός που τους απομένει.

Ανταποκρίτρια του ARD στην Κωνσταντινούπολη, προσέγγισε ένα ζευγάρι Τούρκων οι οποίοι, μετά την επανεκλογή Ερντογάν, δηλώνουν ότι κάθε ελπίδα τους για αλλαγή της κατάστασης στη χώρα έσβησε και ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα που απαγορεύτηκε από τις τουρκικές Αρχές, Τουρκία 18 Ιουνίου 2023
REUTERS/Dilara Senkaya

Σε θρησκευτικά μετατράπηκαν τα σχολεία στην εικοσαετία Ερντογάν

Πρόκειται για τον Μπερκάι και τη Ντέρια, οι οποίοι ζουν με τον μικρό τους γιο σε μια καλή συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ο 49χρονος Μπερκάι είναι φωτογράφος και κινηματογραφιστής, η 41χρονη Ντέρια μάνατζερ σε τράπεζα. Και οι δύο έχουν πολύ καλές αποδοχές από την εργασία τους και έτσι είχαν την επιλογή και την άνεση να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο. Η Ντέρια μιλώντας στην ανταποκρίτρια του AFD εξηγεί γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση ήταν για αυτούς «μονόδρομος»:  «Πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Ερντογάν υπήρχαν πολλοί καλοί δάσκαλοι και εξαιρετικά σχολεία. Τα παιδιά μάθαιναν φυσική, βιολογία και ιστορία. Στην εικοσαετία Ερντογάν, τα σχολεία μετατράπηκαν σε θρησκευτικά σχολεία. Εμείς όμως θέλουμε το παιδί μας να μαθαίνει για την κλιματική αλλαγή και όχι να απαγγέλλει το κοράνιο».

Στιγμιότυπο από την διαδικασία των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, 14 Μαΐου 2023 May 14, 2023. REUTERS/Sertac Kayar/File Photo

Δίχως Plan B

Ακόμα και η νίκη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του βασικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται πως θα ήταν ικανή να αλλάξει τα σχέδια του Μπερκάι και τη Ντέρια.  Η Ντέρια λέει πως εδώ και καιρό πήραν την απόφαση να φύγουν από τη χώρα τους και πως δεν περίμεναν το αποτέλεσμα των εκλογών αν και ήθελαν να ελπίζουν σε αυτό.

Όπως εξηγεί ακόμη και αν εκλεγόταν ο Κιλτιτσντάρογλου δεν θα ήταν σε θέση να επαναφέρει τη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα στις ελευθερίες και τις αξίες που ίσχυαν πριν είκοσι χρόνια και πριν την κυριαρχία Ερντογάν.

Ωστόσο η ελπίδα τους σιγόκαιγε για να σβήσει εντελώς το βράδυ του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών. Όπως περιγράφει η Ντέρια παρακολουθούσαν με αγωνία την καταμέτρηση των ψήφων, ελπίζοντας σε ένα θαύμα.

EPA/SEDAT SUNA

«Μετεκλογικά πολλοί Τούρκοι θα θελήσουν να φύγουν για τη Γερμανία»

«Απογοητευτήκαμε όταν είδαμε για μια ακόμα φορά την αντιπολίτευση να αποτυγχάνει», λέει ο Μπερκάι και προσθέτει ότι θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία: «Ελπίζω οι Γερμανοί να μας δεχθούν. Το πρόβλημα είναι ότι μετεκλογικά πολλοί Τούρκοι θα θελήσουν να φύγουν για τη Γερμανία. Φοβάμαι ότι αυτό περιορίζει τις πιθανότητες επιτυχίας μας. Και δεν ξέρω πώς μπορώ να πείσω τους Γερμανούς να μας δεχθούν στη χώρα τους».

Διαδηλωτές στη Γερμανία κατά των συλλήψεων βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας EPA/BODO MARKS

Ο Μπερκάι στην προσπάθειά του να φύγει με την οικογένειά του για τη Γερμανία έχει στείλει πλήθος αιτήσεων στην Γερμανία ζητώντας δουλειά και τώρα για μια ακόμη φορά ελπίζει. Πάντως στην περίπτωση που τα σχέδια για μετεγκατάσταση στη Γερμανία δεν ευοδωθούν, «Plan Β δυστυχώς δεν υπάρχει».