Την απάντησή του αναφορικά με το αν επιχειρήθηκε ρυμούλκηση του αλιευτικού που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου τα ξημερώματα της Τετάρτης, έδωσε το Λιμενικό.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο, που λύθηκε από τους μετανάστες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

«No help…Go Italy»

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης, διευκρίνισε ότι «το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν από το ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και έλεγαν “No help…Go Italy” και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του». «Το λιμενικό δεν έριξε προς το αλιευτικό σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν» ξεκαθάρισε.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Την ίδια ώρα, σβήνουν οι ελπίδες όσο περνούν οι ώρες, για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων, με τον αριθμό των διασωθέντων να έχει «παγώσει» στους 104.

Οι αγνοούμενοι από την τραγωδία φτάνουν τους 568 σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα θα απολογηθούν οι 9 συλληφθέντες – εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της Καλαμάτας- για τη διακίνηση των μεταναστών του ναυαγίου της Πύλου μετά από προθεσμία που έλαβαν από τον ανακριτή. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με μαρτυρίες, πάνω στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 700 άτομα, με περισσότερα από 300 να βρίσκονται εγκλωβισμένα στα αμπάρια. Το μοιραίο ταξίδι των μεταναστών ξεκίνησε σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από την Αίγυπτο και όχι από την Λιβύη όπως είχε αρχικά ειπωθεί και είχε ως προορισμό την Ιταλία. Οι φωτογραφίες λίγο πριν από τη βύθιση του πλοίου μαρτυρούν ότι εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν τσουβάλια, χωρίς σωσίβια και σωστικά μέσα. Γυναίκες και παιδιά που ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια.

Στη Μαλακάσα 71 διασωθέντες

Έφτασαν το μεσημέρι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας οι 71 διασωθέντες. Τους συνόδευσε κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε μεταβεί στην Πύλο όπου και συνέδραμε τις τοπικές αρχές και προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Με την άφιξή τους στη Δομή, τους έγινε η απαραίτητη ενημέρωση από τα κλιμάκια του ΥΜΑ και του ΚΥΤ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, ενώ οι υπεύθυνοι απάντησαν σε όλα ερωτήματά τους επί της διαδικασίας.

Οι αφιχθέντες ενημερώθηκαν επίσης από το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ θα εξεταστούν και από τους ιατρούς της Δομής.