Η ατζέντα της ημέρας: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες – Οι «ασθενείς μηδέν» της Covid – Η αναβολή του debate

Ξεκινά η τρίτη μέρα ερευνών για την ανεύρεση επιζώντων από το ναυάγιο της Πύλου, ενώ σήμερα Παρασκευή, είναι η τελευταία μέρα του Εθνικού Πένθους. Πάντως, χθες δεκάδες φαναράκια «φώτισαν» τον Αθηναϊκό ουρανό στη μνήμη των θυμάτων.

1

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες από το ναυάγιο

  • Πόσοι αγνοούνται: Στους 568 ανέρχονται, κατά πληροφορίες, οι αγνοούμενοι από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε αναφορές επιζώντων, αναζητήσεις οικείων αλλά και τις πρώτες επαφές με τους ήδη συλληφθέντες δουλεμπόρους. Μετά τον εντοπισμό των 78 πτωμάτων δεν έχει βρεθεί ούτε μία σορός, που να δώσει ελπίδα μέσα από τον υγρό τάφο του βαθύτερου σημείου της Μεσογείου, εκεί που χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές. Αν ο αριθμός των αγνοουμένων επιβεβαιωθεί, σε συνδυασμό με τους 104 διασωθέντες, συνολικά στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν 750 άνθρωποι.
  • Οι συλλήψεις: Το Λιμενικό, μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία, προχώρησε στις συλλήψεις εννέα ατόμων, που φέρονται να είναι οι διακινητές, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής και κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση.
  • Η ταρίφα και η ανατροπή: Για τον κάθε επιβάτη οι διακινητές φέρεται ότι πήραν 6.000 ευρώ. Η ανατροπή στην υπόθεση είναι ότι το σκάφος δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, αλλά από την Αίγυπτο, κάνοντας στάση στο λιμάνι Τομπρούκ πριν ξεκινήσει ξανά για την Ιταλία.
2

Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται

  • Σταδιακή πρόοδος: Η Ουκρανία υποστηρίζει πως έχει ανακτήσει περισσότερα από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, ενώ επτά οικισμοί έχουν απελευθερωθεί στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και στην νότια περιοχή της Ζαπορίζια.
  • Κάλεσμα στην «ουδέτερη» χώρα: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να αιτείται περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης, αυτή τη φορά απευθυνόμενος στην Ελβετία. Με βίντεο που προβλήθηκε στο ελβετικό κοινοβούλιο, ζήτησε από τη χώρα να επιτρέψει την παροχή ελβετικών όπλων στην Ουκρανία.
  • Πιο κοντά στα F-16: Στο μεταξύ οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, οι σύμμαχοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αναβλήθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών

  • Ο λόγος της αναβολής: Δεν έγινε τελικά το προγραμματισμένο για την Πέμπτη 15 Ιουνίου debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, λόγω του τριήμερου πένθους που κηρύχθηκε μετά το ναυάγιο στην Πύλο.
  • Στον αέρα η νέα ημερομηνία: Διχογνωμία επικράτησε στα κόμματα για την πιθανή νέα ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων ήθελαν να γίνει το debate την Κυριακή, εκτός της ΝΔ, που πρότεινε το Σάββατο, λόγω της διακαναλικής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  • Θα γίνει τελικά; Ο συντονιστής του debate Γιώργος Κουβαράς θεωρεί απίθανο να γίνει τελικά η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Όπως είπε το πεδίο μπορεί από Δευτέρα να παραμένει ανοιχτό, αλλά θα είναι δύσκολο να βρεθεί μέρα εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος των πολιτικών αρχηγών. «Η εικόνα είναι ότι μάλλον δεν θα γίνει debate, πάει προς ναυάγιο» είπε χαρακτηριστικά.
4

Βρέθηκαν οι «ασθενείς μηδέν» της Covid-19;

  • Τα ονόματά τους: Τρεις επιστήμονες, που έκαναν μελέτες για νέους κορωνοϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public του Substack. Πρόκειται για τους Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου. Και οι τρεις επιστήμονες – ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.
  • Πώς κόλλησαν: Διεξήγαγαν πειράματα που στόχευαν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους. Σύμφωνα με την Αλίνα Τσαν, μοριακή βιολόγο στο Broad Institute του MIT και του Harvard, οι εν λόγω  επιστήμονες στο Ινστιτούτο  διεξήγαγαν την έρευνά τους σε εργαστήριο επιπέδου βιοασφάλειας BSL-2 «όταν πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι ικανός να διαφύγει ακόμη και από ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας BSL-3 και να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους νεαρούς εργαστηριακούς εργαζόμενους».
  • Αρνείται η Κίνα: Οι νέες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν περίπου τέσσερις μήνες αφότου ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η υπηρεσία του πιστεύει πως ο ιός πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο. Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να επιτρέψει σε ανεξάρτητους ερευνητές να εξετάσουν τις κατηγορίες ότι η COVID-19 προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.
5

Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός

  • Θρίαμβος: Οι «ερυθρόλευκοι» στέφονται πρωταθλητές Ελλάδας για δεύτερη διαδοχική σεζόν και για 14η στην Ιστορία τους, αφού επικράτησαν του Παναθηναϊκού στον τέταρτο τελικό της Α1 Ανδρών/Basket League στο ΟΑΚΑ.
  • Το σκορ μέχρι τη διακοπή: Ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε καθώς διεκόπη με απόφαση των διαιτητών πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου. Τα καπνογόνα που άναψαν στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων δημιούργησαν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το σκορ διαμορφώθηκε στο +28 (35-63).
  • Τρεις τίτλοι: Οι Πειραιώτες, μάλιστα, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη σεζόν με τρεις τίτλους (πρωτάθλημα Ελλάδας, Κύπελλο και Σούπερ Καπ) και ήταν φιναλίστ της Euroleague, πανηγύρισαν για δεύτερη φορά στην Ιστορία τους τίτλο στο ΟΑΚΑ, μετά το 2016.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr