Ένα μυστικό κρύβει η ανατροπή και η βύθιση του αλιευτικού σκάφους σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου, που το έχουν καλά φυλαγμένο, οι 104 επιβάτες του που μέχρι στιγμής διασώθηκαν. Ή μάλλον πρόκειται για μυστικό που βρίσκεται πλέον στον βυθό της θαλάσσης, στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Και το μυστικό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το πόσες γυναίκες και παιδιά μετέφερε το μοιραίο αλιευτικό. Όλοι όσοι έχουν διασωθεί είναι άνδρες ηλικίας από 16 έως 40 ετών. Ταξίδευαν μόνοι; Χωρίς συζύγους ή παιδιά; Κάτι που έκανε εντύπωση και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην Πύλο. Τι ακριβώς συνέβη; Πού πήγαν τα γυναικόπαιδα;

Από τις πρώτες εκτιμήσεις (γιατί οι διασωθέντες βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση) είναι ότι τα γυναικόπαιδα είναι πολύ πιθανόν να τα είχαν στο αμπάρι για τα προφυλάξουν, για προστασία και με την βύθιση του αλιευτικού τα «κατάπιε» η θάλασσα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου.

Μυστήριο επίσης υπάρχει για τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή και τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους που έχει οδηγήσει επιβεβαιωμένα, έως τώρα, στο θάνατο 79 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων φτάνει σε εκατοντάδες. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες στο αλιευτικό επέβαιναν πάνω από 400 άνθρωποι, από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ωστόσο μαρτυρίες διασωθέντων ανεβάζουν αυτό τον αριθμό ακόμη και στους 700.

***
Χωρίς πατρίδα πώς να προστατευθούν οι μετανάστες;

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε από τους πρώτους στο σημείο όπου βρίσκονταν οι διασωθέντες, επισκέφθηκε και τους τραυματίες στο νοσοκομείο, εκφράζοντας την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς. Έπεσε όμως πάνω σε φραστικό επεισόδιο με ορισμένους διαδηλωτές (νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ) στο λιμάνι της Καλαμάτας: Της φώναξαν: «Και με τον φράκτη και με τους μετανάστες;» Η κυρία Σακελλαροπούλου, δεν τους αγνόησε και πήγε προς το μέρος τους και συνομίλησε μαζί τους: Στην αρχή τους είπε: «Μην νομίζετε ότι αυτός που έχει πιο δυνατή φωνή έχει πάντα δίκιο», προσπαθώντας να συζητήσει μαζί τους, εις μάτην, όπως απεδείχθη, Τους ανέφερε όμως ότι ο φράκτης προστατεύει την πατρίδα μας και ότι χωρίς πατρίδα πως να προστατευθούν οι μετανάστες; Ήταν μια κίνηση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας που πραγματικά αιφνιδίασε τους νεαρούς (που πήγαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την όλη κατάσταση), οι οποίοι, απλώς φώναζαν διάφορα συνθήματα..

ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Καλαμάτα για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 (EUROKINISSI)

Στην Πύλο έφθασε και ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ακύρωσε λόγω του θλιβερού αυτού γεγονότος την ομιλία του στην Πάτρα. Οι ΝΔ έστειλε αντιπροσωπεία, το ίδιο έπραξε και το ΠαΣοΚ (ο Πρόεδρος του οποίου επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά). Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του κόμματός του. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ακούστηκαν προτάσεις για αναβολή του ντιμπέιτ, πλην όμως δεν είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

***
Τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε και τα άθλια (όπως τα χαρακτήρισε) δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους, ώστε να βρουν, επιτέλους την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει.

***
Η πρώτη σύναξη αρχηγών μετά τις εκλογές

Βλέποντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δεν έχουν μεγάλη διαφορά η μια με την άλλη ξέρετε τι εικόνα μου ήρθε στο μυαλό; Εκείνη της άτυπης (και θερινής) σύναξης πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου με την ευκαιρία της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Δηλαδή, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις θα καθίσουν οι αρχηγοί επτά κομμάτων στην Βουλή, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής (που ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι) και τον Αρχιεπίσκοπο και θα έχουν, πώς να το κάνουμε, ενδιαφέρον οι συζητήσεις τους, τη στιγμή που ο προεκλογικός αγώνας θα είναι πρόσφατος και οι αντιπαραθέσεις (Ροδόπη, φορολογία, υποκλοπές, υγεία κτλ.) θα είναι νωπές;

***
Η αιμοδοσία στους κήπους του Προεδρικού

Προς το παρόν το κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου χρησιμοποιήθηκε για καλό σκοπό, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τέτοια εικόνα, με τα κόκκινα μπαλόνια σπάνια βλέπει κανείς στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Δεν νομίζω ότι άλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε το Προεδρικό Μέγαρο για εθελοντική αιμοδοσία . Έτσι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η Προεδρία της Δημοκρατίας διοργάνωσε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, εθελοντική αιμοδοσία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Στη δράση, η οποία είχε κεντρικό μήνυμα «Ζούμε επειδή ΕΣΥ προσφέρεις-Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά», συμμετείχαν εθελοντές αιμοδότες από το Εθνικό Κέντρο και την Προεδρία. Παρόντες ήταν η (υπηρεσιακή) υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΑ και οι Διευθυντές Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων Αττικής.

***
Η εμμονή του Ερντογάν για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας

Όπως δείχνουν τα πράγματα θα υπάρξει τελικά συνάντηση στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) ανάμεσα στους Μητσοτάκη και Ερντογάν. Και μάλιστα έχει σιγά- σιγά συμπληρωθεί και η… ατζέντα των συνομιλιών. Ανάμεσα στα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει στον Ερντογάν την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και ο κ. Ερντογάν, θα αναφερθεί για άλλη μια φορά στην εμμονή του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και τον εξοπλισμό των νησιών. Άλλωστε το έχει προαναγγείλει επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν: «Μετά την εκλογή μας, μου τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης και μου έδωσε συγχαρητήρια. Ήταν μια τέτοια φάση», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο στο Βίλνιους, δεν θα αποφύγουμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αμφίσημα μηνύματα, επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα αντί να τη αυξήσουμε. Θα τα πούμε λοιπόν και εκεί. Φυσικά υπάρχει κάτι εδώ. Ξέρουμε και το τι θα πούμε: «Κύριε Πρωθυπουργέ σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Που θα φτάσετε με αυτά τα εξοπλιστικά; Η Αμερική σου δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν και δεν σας ζητούν χρήματα;». Μάλλον θα μιλήσουμε για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι υπάρχουμε για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».

***
Και τουρκική παραβίαση με UAV

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Α/ΓΕΕΘΑ διέθεταν αεροσκάφη, ελικόπτερα και φρεγάτα για την διάσωση των μεταναστών ανοικτά της Πύλου, οι Τούρκοι έστελναν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ένα UAV), το οποίο πραγματοποίησε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπλοΐας. Βεβαίως και αναγνωρίστηκε όπως και αναχαιτίστηκε, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν: Ξανάρχισαν πάλι οι Τούρκοι; Δεν σεβάστηκαν ούτε το άτυπο μορατόριουμ; Ούτε την τραγωδία με τους μετανάστες;