Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε εχθές Δευτέρα (12/6) στα κατεχόμενα και εξαπέλυσε τις… πρώτες απειλές του κατά της Ελλάδας μετά την επανεκλογή του. Μίλησε αρχικά για ειρήνη και στη συνέχεια έστειλε το μήνυμα του στην Ελλάδα.

Λοιπόν όλα αυτά που συνέβαιναν μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και έως τις τουρκικές εκλογές, για μορατόριουμ ασκήσεων, για αποφυγή προκλήσεων, για λόγια και δηλώσεις πολιτικής συναίνεσης και αλληλεγγύης, μάλλον περνούν στο παρελθόν και αρχίζει πάλι περίοδος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης. Ήταν άλλωστε αναμενόμενο, το περίμεναν οι Έλληνες επιτελείς στο Πεντάγωνο, ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα επανέλθει ο Ερντογάν στους παλιούς γνώριμους προκλητικούς ρυθμούς του έναντι της χώρας μας.

Πήγε στα κατεχόμενα (το πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του) και από εκεί, έχοντας δίπλα του τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας: «Αν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικό σχέδιο».

Αλλά δεν έμεινε έως εδώ. Θυμήθηκε και την εμμονή που είχε με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, λέγοντας: «Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες, που είναι εναντίον της ισορροπίας στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι δραστηριότητες» ανέφερε παράλληλα, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα. «Η ειρήνη και η ασφάλεια των ανθρώπων στο νησί σημαίνει την ειρήνη και την ασφάλειά μας», είπε.

Εκείνο που απομένει για μείωση της έντασης και για να υπάρξει ανοικτός διάλογος επικοινωνίας θα είναι η πιθανολογούμενη συνάντηση που θα έχει μαζί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11 Ιουλίου στην Λιθουανία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και βεβαίως η έως και χθες μηδενική πτητική τουρκική δραστηριότητα που σημειώνεται στο Αιγαίο.