«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ μέχρι να σβήσει ο ήλιος» είπε χθες βράδυ από τη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το κόμμα θα παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι ισχυρό, την ίδια στιγμή που ο κεντρικός στόχος είναι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα.

Γι΄ αυτό και χθες πέρασε στην προγραμματική επίθεση με τριπλό στόχο: την προβολή της τεκμηριωμένης, όπως λένε συνεργάτες του, προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, την αποδόμηση της προεκλογικής ρητορείας της ΝΔ και την αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανάδειξη του διλήμματος των εκλογών, δηλ. από τη μια μια μεριά η κρυφή ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη και από την άλλη το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους-ες.

«Χωρίς κοστολόγηση 17 μέτρα της ΝΔ»

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο το πρωί της Παρασκευής πριν αναχωρήσει για τη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “fake” τις εξαγγελίες της γαλάζιας παράταξης. Μαζί με τους Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Διονύση Τεμπονέρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση, αποκάλυψε με ακριβή οικονομικά στοιχεία την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, αλλά και το γεγονός πως 17 μέτρα κάθε άλλο παρά κοστολογημένα είναι.

Με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, 17 προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ δεν συνοδεύονται από επαρκή κοστολόγηση. Επιπλέον, η ίδια η ΝΔ μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει παραδεχτεί ότι υπάρχει μηδαμινός δημοσιονομικός χώρος για να τις υλοποιήσει, που ανέρχεται σε μόλις 0,3% του ΑΕΠ.

Με βάση του Μεσοπρόθεσμα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν θα αυξηθούν γενναία, αλλά σε πραγματικούς όρους θα μειωθούν κατά 730 εκατ. ευρώ σωρευτικά. Η αγοραστική τους δύναμη θα ακολουθήσει προφανώς αντίστοιχη πορεία.

Ψευδεπίγραφες είναι και οι δεσμεύσεις της ΝΔ για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων. Παρά τις μεγαλοστομίες Μητσοτάκη περί αύξησης του μέσου μισθού τους κατά 25%, οι δεσμεύσεις ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε πολύ χαμηλότερη πραγματική αύξηση, που θα ανέρχεται σε μόλις 1,3%!

Είναι λοιπόν σαφές γιατί η ΝΔ εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για κατάθεση των προγραμμάτων των κομμάτων στο ΓΛΚ και για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τα προγράμματά τους.

«Ψευδεπίγραφη η απόσυρση Πνευματικού και γι’ αυτό εξαιρετικά προκλητική»

Για το θέμα του Σπύρου Πνευματικού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι έπρεπε να ξεσηκωθεί σάλος στην κοινωνία για τις δηλώσεις του για να δείξει η ΝΔ πως υπολογίζει τις αντιδράσεις και να αποσυρθεί ο υποψήφιός της από την εκλογική κούρσα.

«Ωστόσο η απόσυρσή του αποδεικνύεται ψευδεπίγραφη και γι’ αυτό εξαιρετικά προκλητική» λένε από το ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν την κρυφή ατζέντα και με αφορμή αυτή την υπόθεση, λέγοντας: Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να αποδοκιμάσει ανοικτά τον υποψήφιό του, καθώς τα όσα είπε περιλαμβάνονται στην κρυφή ατζέντα του προγράμματος της ΝΔ. Η υποχρηματοδότηση, η ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο νοσοκομείων αποτελούν την ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία που δεν κατάλαβε τίποτα από την έκρηξη της πανδημίας. Αντίθετα, έχει στόχο να υψώσει εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο ΕΣΥ, όσο κι αν ο ίδιος και το επιτελείο προσπαθούν να πείσουν περί του αντιθέτου.