Παραιτείται από βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, λόγω της έρευνας που γίνεται εις βάρος του για πάρτι που έλαβε χώρα στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, την περίοδο της θητείας του, εν μέσω κορωνοϊού.

«Είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπω το Κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν», ανέφερε ο Τζόνσον σε δήλωσή του. «Με αναγκάζει να αποχωρήσω μια μικρή ομάδα ανθρώπων, χωρίς κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς τους και χωρίς την έγκριση ακόμη και των μελών του Συντηρητικού κόμματος, πόσο μάλλον του ευρύτερου εκλογικού σώματος». O Tζόνσον πρόσθεσε δε «Δεν είπα ψέματα και πιστεύω ότι η επιτροπή το γνωρίζει κατά βάθος».

Ο Τζόνσον, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί πέρσι το καλοκαίρι έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα –κυρίως αυτά που αφορούσαν τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ– έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο για την υπόθεση.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι «εξετάζει» τις πληροφορίες που της μετέφερε το υπουργείο στις 19 Μαΐου και αφορούν την «πιθανή» παραβίαση των κανόνων για την Covid-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει ενημερωθεί επίσης η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ για εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών.

Ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον έκανε λόγο για «προφανή προσπάθεια να κατασκευαστεί κάτι από το τίποτα, για πολιτικούς λόγους», υπογραμμίζοντας ότι οι δικηγόροι του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν τόσο στο υπουργείο Συντονισμού όσο και στην κοινοβουλευτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το ίδιο θέμα, ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις ήταν νόμιμες.