«Ψήνεται», μαθαίνω, συνάντηση στο ΝΑΤΟ ανάμεσα στον (υπηρεσιακό) υπουργό Εθνικής Άμυνας στρατηγό έ.α. Αλκιβιάδη Στεφανή και στον τοποθετηθέντα από τον Ερντογάν υπουργό Άμυνας στρατηγό έ.α. Γιασάρ Γκιουλέρ. Η συνάντηση όταν θα πραγματοποιηθεί, θα είναι κυρίως εθιμοτυπική και θα γίνει στο περιθώριο της διϋπουργικής διάσκεψης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στις 15 και 16 Ιουνίου. Έτσι οι δύο υπουργοί, με τον τρόπο αυτό, θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν το έθιμο των προκατόχων τους Παναγιωτόπουλου και Ακάρ για ανοικτό δίαυλο διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώνεται ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής είχε συγχαρεί τηλεφωνικά τον νέο υπουργό Άμυνας της Τουρκίας. Το μικροπρόβλημα που υπάρχει είναι ότι στρατηγός Γκιουλέρ δεν γνωρίζει αγγλικά, συνεπώς (όταν θα υπάρξει η συνάντηση) θα έχει μαζί του διερμηνέα. Κανένα ρόλο δεν παίζει το γεγονός ότι ο κ. Στεφανής είναι υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, αλλά η ουσία είναι ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας (ακόμα και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση) ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Εκεί όμως που τα βλέμματα της Αθήνας και της Άγκυρας στρέφονται με ενδιαφέρον είναι στην πιθανή συνάντηση στη Λιθουανία (στη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ) που αναμένεται να έχει στις 11 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης (εάν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση) με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όλες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συνάντηση αυτή θα γίνουν αμέσως μετά τις εκλογές, με την καινούργια κυβέρνηση.

***
Ούτε o κορωνοϊός άντεξε στους ρυθμούς του Μητσοτάκη

«Είμαι κουρασμένος» παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Και πώς να μην είναι, όπως κουρασμένο σίγουρα είναι και το εκλογικό σώμα κι αν ακόμα απαιτηθεί και γίνει τρίτη εκλογική αναμέτρηση κατακαλόκαιρο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους: Για αρχηγούς κομμάτων, για κόμματα και για ψηφοφόρους. Πάντως ο Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κόπωση του είπε, ότι ούτε ο κορωνοϊός άντεξε τους ρυθμούς του. Και προειδοποίησε: «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ, όχι ως πανδημία, αλλά πιστευτώ ότι θα εμβολιαζόμαστε, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας μία φορά το χρόνο». Ας το ελπίσουμε γιατί στα νοσοκομεία οι κλίνες covid αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν…

***
Ο Άδωνις αντί του Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος
Λόγω κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε, όπως είχε προγραμματίσει στο Άγιο Όρος. Και ουδείς γνωρίζει λόγω του βεβαρυμμένου προεκλογικού προγράμματός του, εάν θα προλάβει πριν από τις εκλογές να πάει. Ωστόσο θα πάει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ίδιες μονές (που ήταν στο πρόγραμμα του Μητσοτάκη) συν μίας: Της Μονής Βατοπεδίου. Θα ξεκινήσει την περιοδεία του από τις μονές Σίμωνος Πέτρας και Ιβήρων και μαζί του θα είναι ο διοικητής του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος και ο αναπληρωτής διοικητής κ. Κασμίρογλου. Τον κ. Μητσοτάκη (εάν πήγαινε) θα τον συνόδευαν οι κκ. Πικραμμένος και Σκέρτζος. Ο κύριος λόγος που ο Άδωνις Γεωργιάδης μεταβαίνει στο Άγιο Όρος (που ως υπουργός έχει βοηθήσει την ιερά κοινότητα) είναι το κόμμα «Νίκη». Θα κάνει ότι μπορεί, να κόψει κάπως την φόρα της, έστω και στο πάρα πέντε των εκλογών.
***

Οι παραλίες και η ξαπλώστρα οι κυριότεροι εχθροί των εκλογών

Τις παραλίες, την ξαπλώστρα και τον εφησυχασμό θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τον κυριότερο εχθρό των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Αυτό είπε μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο MEGA, ζητώντας από τον κόσμο να ψηφίσει μαζικά ώστε να υπάρξει αυτοδυναμία. Κι αν δεν υπάρξει; Πάλι οι παραλίες και η ξαπλώστρα θα γίνουν ο χειρότερος εχθρός των εκλογών της τρίτης κάλπης, αφού οι εκλογές θα διεξαχθούν αυγουστιάτικα στα μπάνια του λαού: «Πρέπει να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι το λογικό συμπέρασμα όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θα συγκυβερνήσει», είπε συγκεκριμένα για να προσθέσει: «Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά γιατί ψηφίζουν και μας ζητούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

***
Απαράδεκτες προτάσεις από υποψήφιο της ΝΔ για καρκινοπαθείς
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ένας υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και, μάλιστα, καθηγητής Ιατρικής, ο Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας για την ανάγκη να μειωθεί το κόστος στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ, πρότεινε το λεγόμενο «triage», δηλαδή τη διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).Πέρα από την ευαισθησία που υπάρχει εν γένει για τους καρκινοπαθείς, ο κ. Πνευματικός θεώρησε καλό να τα πει αυτά, ενώ έχασαν τη ζωή τους συνάνθρωποί μας περιμένοντας ένα ασθενοφόρο. Και το πιο απίστευτο; Χαρακτήρισε την πρότασή του «ανθρώπινη»…
Λίγη ώρα αργότερα και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε ο Σπύρος Πνευματικός (υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια)  ζήτησε συγγνώμη για τα λεγόμενά του, τα οποία υποστηρίζει ότι παρερμηνεύθηκαν και διαστρεβλώθηκαν από κάποιους. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Όταν γίνεται το λάθος ή γκάφα από πολιτικό φταίνε δήθεν όλοι αυτοί που παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του..
***
Γιατί η Πολεμική Αεροπορία είναι τόσο δημοφιλής στα Βαλκάνια
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ανάληψη από την Πολεμική Αεροπορία καθηκόντων επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, πάντα μέσα από τους νατοϊκούς διαύλους. Στην Αθήνα κατατέθηκε από πλευράς Βουλγαρίας αίτημα μέσω ΝΑΤΟ για την τρίμηνη επιτήρηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου στο πλαίσιο της σχετικής αποστολής (Nato Air Policing). Σας ενημερώνω  ότι η Πολεμική μας  Αεροπορία είναι πολύ δημοφιλής στην γειτονιά των Βαλκανίων, αλλά και στο ΝΑΤΟ. Και ξέρετε γιατί; Επειδή διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη και οι πιλότοι της εδώ και χρόνια έδωσαν (και δίνουν) εξετάσεις με άριστα στο Αιγαίο, αλλά και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Ήδη από κοινού με την Ιταλία πραγματοποιεί αποστολές αεροπορικής επιτήρησης των εναέριων χώρων Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας.
***
Επίσημα πλέον το νέο υπουργείο για την οικογένεια και την στέγαση
Επισημοποιήθηκε η ίδρυση νέου, ξεχωριστού υπουργείου για θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής για την οικογένεια, το δημογραφικό ζήτημα και τη στέγαση (εάν βεβαίως η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη).  Το νέο υπουργείο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
***
Ο Κουτσούμπας, η τούρτα και το tik tok
Ίσως είδατε ένα βιντεάκι που κυκλοφορεί στο tik tok με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Όχι, ο Γραμματέας του ΚΚΕ δεν άρχισε να ανεβάζει βιντεάκια στο tik tok όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας για να προσεγγίσει τη νεολαία. Ανεβάζουν άλλοι βιντεάκια μαζί του, όπως αυτό που ανέβασε μια παρέα νέων παιδιών από τη Θεσσαλονίκη. Τι ακριβώς έγινε; Μετά από συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε με τους συντρόφους του σε ταβέρνα της πόλης και εκεί ένας 26χρόνος γιόρταζε τα γενέθλια του. Οι φίλοι του, λοιπόν, σκέφτηκαν να του κάνουν την εξής έκπληξη – και το κατάφεραν – ζήτησαν από τον Γραμματέα του ΚΚΕ να του πάει την τούρτα γενεθλίων. Εκείνος βέβαια δεν τους χάλασε το χατίρι, πήγε την τούρτα στον νεαρό, ο οποίος έκπληκτος είδε μπροστά του τον Κουτσούμπα να κρατάει την τούρτα με τα κεράκια αναμμένα και μαζί με τους φίλους του να του τραγουδάει και το γνωστό τραγουδάκι. Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε στο βιντεάκι που κυκλοφορεί. Μεγάλη έκπληξη για τον εορτάζοντα, την παρέα του, αλλά και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στο μαγαζί. Τα αυθόρμητα πάντως είναι τα καλύτερα.
***
Γεράσιμος Σιάσος ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ
Νέο πρύτανη έχει  το ΕΚΠΑ καθώς τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών συμφώνησαν η θέση να καταλήξει στον πρόεδρο της Ιατρικής, Γεράσιμο Σιάσο. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαι αποφασίστηκε οι τρεις αντιπρυτάνεις και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΚΠΑ να προέλθουν από την ομάδα του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαΐδη, ο οποίος είχε εκλεγεί δεύτερος στις εκλογές του Μαΐου. Τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης συμφώνησαν, επίσης, στα έξι πρόσωπα που θα αποτελέσουν τα εξωτερικά μέλη του πρυτανικού συμβουλίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένας εξ αυτών προτάθηκε από τον Γεράσιμο Σιάσο, τρεις από τον Νίκο Θωμαΐδη, και ένας από τον καθηγητή της Νομικής, Σπύρο Βλαχόπουλο. Απλώς σας υπενθυμίζω  ότι οι εκλογές της 11ης Μαΐου έγιναν για πρώτη φορά με το νέο σύστημα ταξινομικής ψηφοφορίας το οποίο νομοθετήθηκε και ισχύει από τον Ιούλιο του 2022
***

Ισπανοί που υπηρετούν στην Τουρκία μαθαίνουν αγγλικά στην Ελλάδα

Tι γύρευαν στο Στρατιωτικό Εξεταστικό Κέντρο Γλωσσομάθειας του ΓΕΕΘΑ 3 στελέχη των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη (LANDCOM). Σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν εξετάσεις πιστοποίησης στην αγγλική γλώσσα προκειμένου να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό γλωσσομάθειας σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από το ΝΑΤΟ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε το πράσινο φως και το ΓΕΕΘΑ ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα από τον Ανώτατο Στρατιωτικό Εθνικό Αντιπρόσωπο της Ισπανίας στο Στρατηγείο της Σμύρνης, λόγω μη ύπαρξης αντίστοιχου πιστοποιημένου κέντρου γλωσσομάθειας σε ολόκληρη την Τουρκία.

Οι εν λόγω εξετάσεις προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν, ενώ το ΓΕΕΘΑ παρείχε και όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για την φιλοξενία και την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων στα στελέχη της συμμαχικής χώρας. Το ΣΕΚΓ λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού, στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Αποστολή του είναι η πιστοποίηση του επιπέδου γλωσσομάθειας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.