Το να περιγράψει κανείς τη ζωή και την καριέρα του Johnny Depp ως «εντυπωσιακή» θα ήταν σχεδόν υποτιμητικό. Ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός έχει προταθεί πολλές φορές και για Όσκαρ, χωρίς να έχει καταφέρει βέβαια ποτέ μέχρι σήμερα να κρατήσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια του, και έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως, ανάμεσά τους ο John Waters, ο Tim Burton, ο Emir Kusturica και ο Lasse Halström.

Ο Depp είναι ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της γενιάς του και όμως, τα τελευταία χρόνια, η προσωπική του ζωή απασχολεί και τραβά τα φώτα της δημοσιότητας πολύ περισσότερο από την παρουσία του στη μεγάλη οθόνη και έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους.

Δεν είναι σαφές από πού πηγάζει η επιθυμία του για πρόκληση. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο φανατικός θαυμαστής της ροκ μουσικής, που γεννήθηκε στο Κεντάκι στις 9 Ιουνίου 1963, από όλες τις εκφάνσεις της μέχρι τώρα ζωής του, από όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του, από όλους τους ρόλους που υποδύθηκε ποτέ, φαίνεται να έχει εσωτερικεύσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον ρόλο του εκκεντρικού επαναστάτη.

Εφηβος καρδιοκατακτητής

Μετά από κάποιους μικρούς δευτερεύοντες ρόλους στο «Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες» και στο «Platoon», πραγματικό έναυσμα στην καριέρα του Johnny Depp ως ηθοποιού έδωσε μια τηλεοπτική σειρά στο αμερικανικό κανάλι Fox. Με τον ρόλο του στο «21 Jump Street», ο Depp βοήθησε τη σειρά να γίνει τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο μέχρι τότε ελάχιστα γνωστός Depp υποδύθηκε έναν ανένταχτο αστυνομικό σε μυστική αποστολή και έγινε το εφηβικό είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς.

Ωστόσο, ο Depp δεν αισθανόταν άνετα ως poster boy και, χρόνια αργότερα, σε συνεντεύξεις του δήλωνε εξαντλημένος. Ωστόσο, αδυνατούσε να εγκαταλείψει τη σειρά λόγω της τεράστιας επιτυχίας της.

Στιγμιότυπο από το video clip του «Into The Great Wide Open» στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Johnny Depp.

Ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα του ως νεαρού επαναστάτη, ο Depp εμφανίστηκε το 1993 στο μουσικό βίντεο του Tom Petty για την επιτυχία «Into The Great Wide Open», φορώντας ένα δερμάτινο μπουφάν και οδηγώντας μοτοσικλέτα.

Από τηλεοπτικός ηθοποιός σε μεγάλο κινηματογραφικό αστέρι

Προκειμένου να αποφύγει άλλη μια εμπειρία σαν αυτή που είχε με το «21 Jump Street», ο Depp άρχισε να επιλέγει πιο προσεκτικά τους ρόλους του τα επόμενα χρόνια. Δεν τον ενδιέφερε αν μια ταινία θα ήταν εμπορική επιτυχία ή όχι. Ηθελε απλώς να αναλαμβάνει συναρπαστικούς ρόλους και να μην επαναλαμβάνεται.

Η δεκαετία του 1990 να γίνεται η χρυσή εποχή στην καριέρα του Depp. Η ταινία «Ο Ψαλιδοχέρης» (1990) σηματοδότησε την απαρχή της εξαιρετικά γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας του με τον σκηνοθέτη Tim Burton, ο οποίος έμοιαζε να δημιουργεί τους απόλυτα ιδανικούς ρόλους για τον Depp. «Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη» (1999) και το «Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέα της Οδού Φλιτ» (2007) είναι μερικά ακόμα παραδείγματα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο εκκεντρικών του Χόλιγουντ.

Ο Depp απέδειξε επίσης την υποκριτική ευελιξία του σε ταινίες όπως το αριστουργηματικό γουέστερν του Jim Jarmusch«Ο Νεκρός». Με άφθονο χιούμορ και βάθος, υποδύθηκε τον William Blake, έναν λογιστή από το Κλίβελαντ, ο οποίος βρίσκει το πεπρωμένο του ως «δολοφόνος λευκών ανδρών», με επικεφαλής έναν όχι λιγότερο διαταραγμένο ιθαγενή Αμερικανό ονόματι Nobody.

Ο Ντεπ βρισκόταν τότε στο απόγειο των δημιουργικών του δυνάμεων. Είχε αποκτήσει δύο παιδιά με τη Γαλλίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Vanessa Paradis, το 2001 αγόρασε ένα ολόκληρο χωριό κοντά στο Σεν Τροπέ της Γαλλίας και γενικότερα έμοιαζε να κρατά ολόκληρο τον κόσμο στα χέρια του. Αν και συχνά υπήρχαν δημοσιεύματα στις φυλλάδες για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Depp με το αλκοόλ, οι θαυμαστές του τον συγχωρούσαν για τις ατασθαλίες του. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι κριτικοί κινηματογράφου εξέφρασαν τη λύπη τους που ο Depp δεν είχε πλέον να προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από εκκεντρικότητα.

Μια δεκαετία γεμάτη επιτυχίες

Με τους «Πειρατές της Καραϊβικής» (2003), ο Depp γνώρισε επιτέλους ευρεία επιτυχία. Εξάλλου, ο ακριβός τρόπος ζωής του με τα πολυτελή αυτοκίνητα, το μεγάλο γιοτ, τους 40 υπαλλήλους και όλα τα παρελκόμενα, μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μόνο χάρη στους ρόλους του σε ταινίες με εισπράξεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Depp ενσάρκωσε τη φιγούρα του Captain Jack Sparrow ήταν και πρωτότυπος και έξυπνος. Αλλά με κάθε συνέχεια, η επωνυμία Captain Jack φθείρονταν ολοένα και περισσότερο και δεν προκαλούσε πλέον τη θύελλα ενθουσιασμού του κριτικού κοινού.

Οι κριτικοί άρχισαν επίσης να λένε ότι ο Depp είχε χάσει το μεράκι του. Ωστόσο, με την ερμηνεία του ως Sweeney Todd στην ομώνυμη ταινία του Tim Burton, ο Depp διέψευσε τους επικριτές του – κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του το 2008.

Ο Johnny Depp και η σύζυγός του Amber Heard λίγο πριν η μεταξύ τους διαμάχη λάβει τεράστιες διαστάσεις και καταλήξουν στα δικαστήρια και στα εξώφυλλα του κίτρινου Τύπου/ Φωτ.: REUTERS/Kevork Djansezian

Η πτώση κι η λασπολογία στις φυλλάδες

Την περίοδο 2018 – 2022 υπήρξε μια καμπή στην καριέρα του Johnny Depp. Με την πρώην σύζυγό του Amber Heard, ενεπλάκη σε μια ανελέητη μάχη, που διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια του διεθνούς Τύπου και των εκατομμύρια θαυμαστών των δύο ηθοποιών. Πρώτα στα ταμπλόιντ και τελικά στο δικαστήριο.

Επικεντρώθηκε γύρω από τη βία στο γάμο, τις λεκτικές επιθέσεις και τις δυσάρεστες λεπτομέρειες από τη ζωή του ζευγαριού. Ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον του Depp ήταν αρκετά σοβαρές. Τελικά, αθωώθηκε και για τις τρεις κατηγορίες και το ζευγάρι συμφώνησε σε διακανονισμό.

Αλλά η ανησυχία παρέμενε μεγάλη. Ο Depp έχασε ρόλους, όπως ο Captain Jack και ο Gellert Grindelwald στην επιτυχημένη σειρά ταινιών «Fantastic Beasts».

Ο Depp, από όλους τους ανθρώπους – ο οποίος επανειλημμένα υποδύθηκε άνδρες που αποδέχονταν και τη θηλυκή τους πλευρά και που οι ρόλοι του απέκτησαν τεράστια απήχηση ακριβώς λόγω της διαφορετικότητας και της ευαισθησίας τους – κατέληξε να γίνει ένα είδωλο του ματσισμού της παλιάς σχολής.

Το πάθος για το ροκ εν ρολ

Πολύ πριν από την υποκριτική, ο Johnny Depp είχε μια μεγάλη αγάπη που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Το αγόρι από το Κεντάκι ήθελε πραγματικά να γίνει ροκ σταρ, όπως το είδωλό του Keith Richards και ο μετέπειτα φίλος του Tom Petty. Μαζί με μια all-star μπάντα στην οποία συμμετέχει και ο Alice Cooper, ο Depp παίζει τώρα με τους «Hollywood Vampires», οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε περιοδεία στην Ευρώπη.

Ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί η ζωή του Johnny Depp και ποια φάση θα πάρει η καριέρα του, καθώς μπαίνει στην έβδομη δεκαετία του. Μέχρι τότε, οι απανταχού θαυμαστές του τού εύχονται χρόνια πολλά και καλά.