Ο Κινέζος κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ξιέ Φέι, ένας θρύλος του ασιατικού κινηματογράφου και δάσκαλος κορυφών όπως οι συμπατριώτες του Ζανγκ Γιμού (Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια»,  Τσεν Κάιγκε (Αντίο παλλακίδα μου) και  Ζία Ζανγκέ (Οι στάχτες μιας αγάπης) βρίσκεται στην χώρα μας για να παραστεί ως επίτιμος προσκεκλημένος ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει το βράδυ της Παρασκευής 9 Ιουνίου το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τίτλος της «Cinematic Arts & Cultural Diversity» («Κινηματογραφικές Τέχνες και Πολιτισμική Ποικιλία»).

Ο Ξέ Φέι με τις δύο Αρκτους του φεστιβάλ Βερολίνου που έχει κερδίσει.

Γεννημένος το 1942 ο Ξέ Φέι, αποφοίτησε από την Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου και έγινε καθηγητής κινηματογράφου και σκηνοθέτης, γυρίζοντας από το 1978 ως το 2000 οκτώ ταινίες ανάμεσα στις οποίες η «A Girl From Hunan»  (Το Κορίτσι από τη Χουνάν) που θα προβληθεί στην παραπάνω εκδήλωση.

Ο Ξιέ Φέι υπήρξε καθηγητής την  Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου από το 1965 έως το 2012 (και αντιπρόεδρός της από το 1980 ως το 1988). Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ασίας και της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία και του Βερολίνου: το 1990 η ταινία του «Black snow» (Μαύρο χιόνι) απέσπασε την  Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου και το 1993, στο ίδιο φεστιβάλ, η ταινία του «Woman Sesame Oil Maker» κέρδισε την Χρυσή Αρκτο εξ’ ημισείας με την  «Γαμήλιο πάρτι» του Ανγκ Λι.

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας «Το κορίτσι από την Χουνάν».

Η ταινία «ο κορίτσι από τη Χουνάν» που θα προβληθεί  στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών το 1987 από όπου ξεκίνησε η διεθνής καριέρα της: εν συνεχεία απέσπασε το βραβείο Δον Κιχώτης στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Σαν Σεμπαστιάν καθώς και το βραβείο Χρυσό Πάντα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Moνπελιέ το 1988. Ωστόσο, η ταινία δεν βρήκε ποτέ εμπορική διανομή στην Ελλάδα.

Το «Κορίτσι από τη Χουνάν» περιγράφει την σπαρακτική ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που πουλήθηκε σε έναν «κανονισμένο γάμο» με ένα αγόρι 2 ετών, το οποίο πρέπει να μεγαλώσει ως νταντά του μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλος για να την παντρευτεί. Ενώ όμως από αυτήν αναμένεται να τιμήσει την παράδοση και να τηρήσει τη γραμμή όσον αφορά τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες, η κοπέλα επαναστατεί ενάντια στα διατάγματα των μεγαλύτερων της έως ότου στα 16 της, ερωτεύεται έναν άλλον άντρα.

Σήμερα,ο Ξέ Φέι εξακολουθεί να διδάσκει και να εργάζεται ως σύμβουλος τέχνης για νέους κινηματογραφιστές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Σαράτση» (3ος όροφος κτιρίου Δελμούζου, Αργοναυτών-Φιλελλήνων στον Βόλο) και μετά την προβολή της ταινίας, ο Ξέ Φει θα παραχωρήσει διάλεξη σχετικά με το πως ο κινηματογράφος μεταδίδει ιστορικές και πολιτισμικές πληροφορίες διαμορφώνοντας την αντίληψη του κοινού για την ζωή και την τέχνη.