Οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν ουκρανικές πόλεις στην κατεχόμενη νότια πλευρά του ποταμού Ντνίπρο κοντά στη Χερσώνα έχουν κατηγορηθεί ότι αποτρέπουν τις προσπάθειες εκκένωσης μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την ανατίναξη του φράγματος Νοβά Καχόβκα.

Η πόλη Ολέσκι (Τσουρουπίνσκ) φαίνεται να είναι η πιο πληγείσα περιοχή σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία. Βίντεο και φωτογραφίες από τη σκηνή απεικονίζουν σφοδρές πλημμύρες και κατοίκους αποκλεισμένους στις στέγες των σπιτιών τους.

Δορυφορική εικόνα της πόλης Ολέσκι πριν και μετά την ανατίναξη του φράγματος:

Ολέσκι, Ουκρανία, 15 Μαΐου 2023

Ολέσκι, Ουκρανία, 7 Ιουνίου 2023

Στο μεταξύ, έχουν προκύψει αναφορές που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδιζαν ντόπιους εθελοντές να συμβάλλουν στην εκκένωση της περιοχής, δημιουργώντας σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη.

Η «Helping to Leave», μια οργάνωση που παρέχει βοήθεια και υπηρεσίες σε Ουκρανούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να οργανώσει εκκενώσεις.

«Δεν επιτρέπουν σε εθελοντές με βάρκες να εισέλθουν», ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος της ομάδας στην Guardian. «Οι [ρωσικές] υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πραγματοποιούν κάποιες εκκενώσεις, αλλά είναι πολύ επιλεκτικές και δεν αρκούν».

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας από τότε που ανατινάχθηκε το φράγμα.

Οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν την Πέμπτη ότι πραγματοποιούν εκκενώσεις, αλλά ορισμένοι κάτοικοι και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τις προσπάθειες της Ρωσίας.

«Οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης απομακρύνουν ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, αλλά, αν κρίνουμε από τον όγκο των αιτημάτων εκκένωσης που λαμβάνουμε, δεν είναι καθόλου αρκετό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Helping to Leave.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος είπε ότι η οργάνωσή τους είχε λάβει περισσότερα από 350 αιτήματα για εκκένωση από ανθρώπους που είχαν κολλήσει στη νότια όχθη του ποταμού που ελέγχεται από τη Ρωσία. Ένα τέτοιο αίτημα, είπε η οργάνωση, προήλθε τα μεσάνυχτα από τρεις ηλικιωμένους που επέπλεαν στην πόλη πάνω σε φουσκωτά στρώματα.

Το Telegram ήταν επίσης γεμάτο από απελπισμένα μηνύματα συγγενών, που ζητούσαν να σωθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ένα μήνυμα έγραφε: «SOS!!! Μπορεί κάποιος με φουσκωτό να βοηθήσει; Η Άννα και ο σύζυγός της κάθονται στη στέγη τους από το πρωί και προσεύχονται για διάσωση. Έχουν σηκώσει λευκή σημαία. Είναι το πρώτο σπίτι στα δεξιά. Βοήθεια!!!»

Ένας άλλος έγραφε: «Βοήθεια! Πώς μπορούν να σωθούν οι άνθρωποι στο Ολέσκι; Κάθονται στις ταράτσες και περιμένουν βοήθεια. Τα ζώα βουλιάζουν, πνίγονται».

Πράγματι, ο ζωολογικός κήπος Kazkova Dibrova στις όχθες του ποταμού που ελέγχεται από τη Ρωσία πλημμύρισε εντελώς και 300 ζώα ήταν νεκρά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος μέσω του λογαριασμού του ζωολογικού κήπου στο Facebook.