Οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν κατά των ουκρανών διασωστών που προσπαθούν να προσεγγίσουν τους παγιδευμένους στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της κατεχόμενης Χερσώνας μετά την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα , δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Politico.

Πλημμυρισμένα σπίτια μετά τη ανατίναξη του φράγματος Nova Kakhovka, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη Χερσώνα της Ουκρανίας στις 8 Ιουνίου 2023. REUTERS/Vladyslav Smilianets

«Μόλις οι διασώστες επιχειρούν  να σώσουν εγκλωβισμένους, δέχονται πυρά», δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις προσπάθειες των εθελοντών να προσεγγίσουν τους κατοίκους των πόλεων στην κατεχόμενη από τη Ρωσία όχθη του ποταμού Δνείπερου, η οποία έχει πλημμυρίσει  μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν το φράγμα Νόβα Καχόβκα . Οι πλημμύρες απειλούν 80 οικισμούς τόσο στην ουκρανικά ελεγχόμενη όσο και στη ρωσοκρατούμενη πλευρά του ποταμού, σύμφωνα με το Κίεβο, αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico.

REUTERS

«Άνθρωποι, ζώα έχουν πεθάνει», είπε ο Zelenskyy. «Από τις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών, οι άνθρωποι βλέπουν πνιγμένους ανθρώπους να επιπλέουν. Μπορείτε να το δείτε αυτό από την άλλη πλευρά. Είναι πολύ δύσκολο να βγουν οι άνθρωποι από το κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Χερσώνα. Όταν οι δυνάμεις μας προσπαθούν να τους βγάλουν έξω, δέχονται πυρά από τους κατακτητές από απόσταση».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα είμαστε σε θέση να δούμε όλες τις συνέπειες για λίγες ημέρες, μέχρι το νερό να υποχωρήσει λίγο».

REUTERS/Vladyslav Smilianets

Από την πλευρά της, η Ρωσία, αφού αρχικά αρνήθηκε ότι το φράγμα είχε ανατιναχθεί,  κατηγόρησε το Κίεβο για την καταστροφή. Το φράγμα γεφυρώνει τον ποταμό Δνείπερο, συγκρατώντας έως και 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και αποτελούσε ζωτική πηγή νερού για τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Η Ουκρανία λέει ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος, στο πλαίσιο μιας απελπισμένης προσπάθειας να συγκρατήσει την αναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου.

«Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι θα χάσουν αυτή τη μάχη», δήλωσε ο Ζελένσι. «Επιχειρούν να καθυστερήσουν την απελευθέρωση των εδαφών μας».

REUTERS/

«Το Κρεμλίνο έχει την απόλυτη ευθύνη»

Το Κρεμλίνο έχει την απόλυτη ευθύνη είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος επισημαίνοντας το γεγονός ότι το φράγμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

«Αυτό συμβαίνει σε κατεχόμενο έδαφος», δήλωσε ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους δυτικούς συμμάχους του για την πιθανότητα οι Ρώσοι να επιχειρήσουν να καταστρέψουν το φράγμα.

REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

«Δε το σκέφτηκαν καθόλου να πλημμυρίσουν και τα κατεχόμενα εδάφη τους»

«Όλοι έλεγαν: «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να ανατιναχθεί το φράγμα αν ο αντίπαλος διαισθανθεί ότι θα έρθουμε σε αυτά τα εδάφη για να τα απελευθερώσουμε»», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι Ρώσοι «φοβούνται ότι θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση προς αυτή την κατεύθυνση και θέλουν να δυσκολέψουν την απελευθέρωση των περιοχών μας. Δεν το σκέφτηκαν καθόλου να πλημμυρίσουν και τα κατεχόμενα εδάφη τους. Δεν βλέπω άλλους λόγους».

Εθελοντές πλέουν σε σκάφος κατά τη διάρκεια της εκκένωσης των κατοίκων της περιοχής από μια πλημμυρισμένη περιοχή μετά τη διάρρηξη του φράγματος Nova Kakhovka, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη Χερσώνα της Ουκρανίας στις 7 Ιουνίου 2023. REUTERS/Alina Smutko

«Είμαι σοκαρισμένος. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναι εκεί»

Ο Ζελένσκι έβαλε επίσης στο στόχαστρο τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες, όπως είπε, έλειπαν από την ενεργό δράση όταν επρόκειτο για προσπάθειες διάσωσης επί τόπου.

«Δεν είναι εκεί», είπε. Ενώ η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια, «δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Είμαι σοκαρισμένος».