Kλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ανακοίνωσε το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου Heathrow  με απεργίες που θα πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Τα μέλη της συνδικαλιστικής Ενωσης του προσωπικού Unite βρίσκονται σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τη διοίκηση του διεθνούς αεροδρομίου για τους μισθούς. Το αίτημα για την αύξησή τους οδήγησε οδήγησε τον Πάσχα και τον περασμένο μήνα σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων.

REUTERS/Henry Nicholls

Από τις 24 Ιουνίου, περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου θα απεργήσουν για 31 ημέρες. Οι υπάλληλοι από τον τερματικό σταθμό 3 του Χίθροου συμμετέχουν για πρώτη φορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν στις:

– 24, 25, 28, 29 και 30 Ιουνίου.

– 14-16, 21-24 και 28-31 Ιουλίου

–  4-7, 11-14, 18-20 και 24-27 Αυγούστου

EPA/NEIL HALL

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν πρόκειται να πάτε διακοπές

Το βρετανικό δίκτυο sky news αναφέρεται στα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν πρόκειται να πάτε διακοπές

Οι απεργίες των υπαλλήλων του αεροδρομίου θα ξεκινήσουν με την έναρξη των βρετανικών σχολικών διακοπών με ορίζοντα ως την τραπεζική αργία του Αυγούστου.

Το Χίθροου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επιβάτες δήλωσε ότι παρόμοιες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν  τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχαν προκαλέσει αναστάτωση.

Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Χίθροου και η προστασία των πτήσεων

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου δήλωσε: «Το αεροδρόμιο δεν έχει καμία σχέση με τις εξελίξεις: Η Unite έχει ήδη προσπαθήσει και απέτυχε να διαταράξει το αεροδρόμιο με αχρείαστες απεργίες σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες μας και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα σχέδιά μας για την προστασία των ταξιδιών κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μελλοντικής δράσης.

«Οι επιβάτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις απεργιακές διαταραχές, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές που με κόπο κέρδισαν».

EPA/ANDY RAIN

Οι περιορισμοί στις χειραποσκευές

Κατά τη διάρκεια των μέχρι σήμερα απεργιακών κινητοποιήσεων – μετείχαν 1.400 υπαλλήλοι ασφαλείας του αεροδρομίου – οι επιβάτες μπορούσαν να φέρουν μόνο δύο χειραποσκευές μέσω του συστήματος ασφαλείας.

«Χαμηλοί οι μισθοί του προσωπικού ασφαλείας στο Χίθροου»

Το συνδικάτο τους δήλωσε ότι η διαμάχη θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι ασφαλείας του Χίθροου αμείβονται λιγότερο από άλλους σε μεγάλα αεροδρόμια του Λονδίνου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι αξιωματικοί, δήλωσε η Unite, ήταν οι υψηλότερα αμειβόμενοι πριν από την πανδημία του COVID-19, αλλά τώρα πληρώνονται μεταξύ 5.000 και 6.000 λιρών λιγότερες ετησίως από τους συναδέλφους τους στα αεροδρόμια Stansted και Gatwick.

REUTERS/Toby Melville/File Photo

Η απάντηση του Χίθροου

Το Heathrow δήλωσε ότι αυτό είναι αναληθές και ότι η Unite κάνει συγκρίσεις  με αεροδρόμια που απαιτούν αντικοινωνικά ωράρια εργασίας και να είναι σε βάρδια επτά ημέρες την εβδομάδα.

Το αεροδρόμιο δήλωσε επίσης ότι ήταν ένας από τους μοναδικούς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας που δεν προχώρησε σε απολύσεις πρώτης γραμμής και ότι ένας πολύ μικρός αριθμός συμβάσεων «ευθυγραμμίστηκε με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς».

EPA/Tim Ockenden

Το Χίθρου έχει λάθος προτεραιότητες

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Unite δήλωσε ότι το Heathrow έχει «λάθος προτεραιότητες».

«Πρόκειται για μια απίστευτα πλούσια εταιρεία, η οποία φέτος το καλοκαίρι προσδοκά κέρδη-κόλαφο και έναν μποναμά για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών», δήλωσε η Sharon Graham.

«Αναμένεται επίσης να πληρώσει τεράστια μερίσματα στους μετόχους, αλλά οι εργαζόμενοί της μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα και αμείβονται πολύ λιγότερο από τους εργαζόμενους σε άλλα αεροδρόμια».