Από τότε που το ChatGPT της OpenAI έγινε πολιτιστικό φαινόμενο, οι χρήστες που πειραματίστηκαν με την τεχνολογία του ζήτησαν να κάνει τα πάντα, από το να εξηγήσει πολύπλοκα θέματα πάσης φύσεως μέχρι να γράψει ποιήματα και να ζωγραφίσει.

Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας της τεχνολογίας είναι υπό αμφισβήτηση, με αρκετούς χρήστες να καταλήγουν τελικά να το χρησιμοποιούν μόνο για πλάκα, αφού συχνά οι απαντήσεις του ChatGPT, αν τις λάβει κανείς στα σοβαρά, απογοητεύουν.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος έμεινε ο δημιουργός της βραβευμένης με Emmy σειράς Black Mirror, Charlie Brooker, όταν προσπάθησε να επιστρατεύσει το ChatGPT για να τον βοηθήσει στη δουλειά του – κάτι που ακούγεται πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως σειρά εξερευνά τις σκοτεινές δυνατότητες της τεχνολογίας.

Η σειρά επιστρέφει για την έκτη της σεζόν σε μια βδομάδα ακριβώς στο Netflix. Με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία, ο Charlie Brooker παραχώρησε συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του βρετανικού κινηματογραφικού περιοδικού Empire, στην οποία αποκάλυψε ότι επιχείρησε να παίξει, όπως εκατομμύρια άλλοι, με το ChatGPT.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πληκτρολογήσω «γράψε ένα επεισόδιο Black Mirror» και μου έβγαλε κάτι που, με την πρώτη ματιά, διαβάζεται ως κάτι αληθοφανές, αλλά με τη δεύτερη ματιά, είναι σκατά», είπε. «Επειδή το μόνο που έκανε ήταν να κοιτάξει όλες τις περιλήψεις των επεισοδίων του Black Mirror και να τις ανακατέψει κατά κάποιο τρόπο. Στη συνέχεια, αν ψάξεις λίγο βαθύτερα, [συνειδητοποιείς], «Ω, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία πραγματικά πρωτότυπη σκέψη εδώ»».

Ο Brooker δεν είναι ο μόνος που έχει πειραματιστεί με το ChatGPT μέχρι σήμερα, ζητώντας του να δημιουργήσει ένα τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό σενάριο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε πως απογοητεύτηκε με τα αποτελέσματα ή έβαλε τα γέλια.

Ωστόσσο, ο Brooker αν και έμεινε απογοητευμένος από τις ικανότητες δημιουργικής γραφής του ChatGPT, όπως δήλωσε, τελικά η όλη εμπειρία του έδωσε ένα μάθημα για το πώς θα μπορούσε να ανανεώσει το Black Mirror, το πρώτο επεισόδιο του οποίου προβλήθηκε το 2011.

«Είχα συνειδητοποιήσει ότι είχα γράψει πολλά επεισόδια όπου κάποιος έλεγε «Ω, ήμουν μέσα σε έναν υπολογιστή όλη την ώρα!»», είπε χαριτολογώντας. «Έτσι, σκέφτηκα: Θα [πετάξω] κάθε έννοια του τι νομίζω ότι είναι ένα επεισόδιο Black Mirror. Δεν έχει νόημα να έχεις μια ανθολογική σειρά αν δεν μπορείς να σπάσεις τους δικούς σου κανόνες. [Ηταν] απλά ένα είδος ωραίου, κρύου ποτηριού με νερό στο πρόσωπο». 

Ο Brooker δεν έχει πεισθεί ότι θα τον σφετεριστεί ένα chatbot σύντομα, όμως ορισμένοι αναρωτιούνται ήδη αν οι συγγραφείς και οι άνθρωποι σε άλλες δημιουργικές βιομηχανίες μπορεί να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν. Σε γενικές γραμμές, όμως, πολλοί συμφωνούν ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να στερείται πρωτοτυπίας και δημιουργικότητας σε ανθρώπινο επίπεδο.