Για καλλιέργεια φόβου αναφορικά με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ για το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης τον Αύγουστο, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει μια «ασφαλή» αυτοδυναμία, μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο κ. Μάντζος τόνισε πως ο Πρόεδρος της ΝΔ επενδύει στον φόβο: «Εκβιάζει τον ελληνικό λαό. Ότι εάν η ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή, θα πάει τη χώρα σε τρίτες εκλογές. Μάλιστα όλα αυτά για τρίτες εκλογές τα έλεγαν ευθέως τα στελέχη της ΝΔ πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θυμίζω δε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, έχει πει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, με βάση το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, το εν λόγω γεγονός θα αποτελεί αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επανέλαβε δε ότι το ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία: « Σε όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναδείχθηκαν οι βαθιές στρατηγικές, προγραμματικές και πολιτικές μας διαφορές με τη ΝΔ. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας»

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τύπου της Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για «ομογάλακτα της ΝΔ κόμματα στο υπόγειο της Δεξιάς Πολυκατοικίας», που μπορούν να αποτελέσουν «επιλογή» για συνεργασία σε μια κυβέρνηση.

«Τόσα δεξιά κόμματα-δορυφόρους έχει άλλωστε η Νέα Δημοκρατία. Στη βιτρίνα των πρωτοκλασάτων στελεχών έχει ήδη τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, επιστρατεύει επικοινωνιακά τον κ. Καρατζαφέρη και αρέσκεται να ακούει τη δημόσια στήριξη του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη», υπογράμμισε ο κ. Μάντζος.

Αναλυτικά τα όσα είπε κατά την ενημέρωση:

Ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ προκειμένου να επισημάνει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων, που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

Η συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτές τις καταστάσεις οδηγεί.

Όπως και στις λίστες ντροπής στα χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο.

Ιδιαίτερα στα νησιά μας η κατάσταση εν μέσω τουριστικής περιόδου γίνεται εξόχως προβληματική.

Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και σε άλλες μένουν ακινητοποιημένα.

Τα ίδια ακριβώς τραγικά φαινόμενα συμβαίνουν και στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας στα νησιά μας.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την υγεία τους στα ιδιωτικά συμφέροντα και το κράτος να αδιαφορεί.

Είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ. Έχουμε ανεπαρκή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας. Ελλιπές προσωπικό και πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες.

Αυτό που για τη ΝΔ είναι πολυτέλεια, για να θυμηθώ δήλωση του πρώην Υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου Τύπου ΝΔ κ. Σκέρτσου, είναι για εμάς κεντρική προτεραιότητα.

Με την διάθεση του 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων.

Με κέντρα υγείας σε κάθε δήμο και σε κάθε νησί. Με ειδικά οικονομικά και άλλα κίνητρα για να έρθει το κατάλληλο προσωπικό.

*Ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε χθες το αποκλειστικό προνόμιο της αξιοπιστίας, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει ήδη ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο και έχει κοστολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως, ενώ στο εσωτερικό υπόσχεται αυξήσεις μισθών κατά 25% στην τετραετία, στο Μεσοπρόθεσμο η ΝΔ προβλέπει και δεσμεύεται για αυξήσεις στη μέση αμοιβή περίπου 13% την τετραετία.

Άρα, έχει δεσμευτεί έξω για μισές αυξήσεις από ό,τι υπόσχεται στους Έλληνες εργαζόμενους.

Άλλα λέει μέσα, άλλα λέει έξω.

Αυτή είναι η ΝΔ και αυτές είναι οι πρακτικές της.

Αναξιοπιστία και προεκλογική εξαπάτηση.

Καθόλου τυχαία δε η ΝΔ μιλά για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους στο μισό του πληθωρισμού του 2022, οδηγώντας σε νέα σημαντική απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. Αυτό δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις τους.

Αυτό επιβεβαιώνει και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ ότι οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στη χώρα μας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται και το 2023.

*Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έσπευδε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ,τον μεγάλο χορηγό του. Είναι φανερό το πόση νοσταλγία αισθάνεται για τον κ. Τσίπρα. Του λείπουν τα σκιάχτρα και τα φόβητρα.

Η προσπάθειά του, όμως, να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα εξόφθαλμη και δεν κόβει εισιτήρια.

Δυστυχώς, για τον κ. Μητσοτάκη θα έχει πια δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Εμείς ποτέ δεν καταστροφολογούμε. Αλλά λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και με συγκεκριμένα στοιχεία.

Σας λέμε, λοιπόν, ότι το μοντέλο σας των προσωρινών επιδομάτων, της ανάπτυξης του real estate και της ιδιωτικής κατανάλωσης, απέτυχε.

Οι ίδιες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εαρινή της έκθεση μιλούν για ανάπτυξη 2,4% ΑΕΠ το 2023 και μόνο 1,95% ΑΕΠ το 2024.

Οδηγήσατε σε αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 45 δισεκατομμύρια και σε επικίνδυνη έκρηξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σας λέμε ότι οι δεσμεύσεις σας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσουν σε διατήρηση των χαμηλών μισθών, της υπερφορολόγησης των πολιτών με τους έμμεσους φόρους και στη φοροεπιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Με την ευκαιρία, σας ζητούμε για πολλοστή φορά, να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, που παραγγείλατε τον Νοέμβριο 2022.

Για αυτό εμείς προτείνουμε αποτελεσματικά θεσμικά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των πολιτών.

Για αυτό προτείνουμε την αλλαγή κατεύθυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη έως τέλος Αυγούστου 2023 να παρουσιάσουν ανανεωμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η προθεσμία για δέσμευση του 30% των επιδοτήσεων είναι το τέλος του 2023.

Αν υπάρχει πρόβλεψη, ορθή τεκμηρίωση και βούληση για διαπραγμάτευση, όλα είναι εφικτά

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Μαρτίου 2023, αναφερόμενος στις επενδύσεις στον σιδηρόδρομο δήλωνε χαρακτηριστικά: «Θα βρούμε και πρόσθετη χρηματοδότηση κατευθύνοντας και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα να το κάνουμε!»

Τα λόγια περιττεύουν.

Σε όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο αναδείχθηκαν οι βαθιές στρατηγικές, προγραμματικές και πολιτικές μας διαφορές με τη ΝΔ. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί και πάλι τον φόβο, επενδύει στον φόβο. Εκβιάζει τον ελληνικό λαό. Ότι εάν η ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή, θα πάει τη χώρα σε τρίτες εκλογές. Μάλιστα όλα αυτά για τρίτες εκλογές τα έλεγαν ευθέως τα στελέχη της ΝΔ πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θυμίζω δε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, έχει πει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη.

Όμως, με βάση το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, εάν δεν το πετύχει θα είναι μια δική του αποτυχία. Σε κάθε περίπτωση, έχει και άλλες επιλογές: υπάρχουν και τα ομογάλακτα της ΝΔ κόμματα στο υπόγειο της Δεξιάς Πολυκατοικίας.

Τόσα δεξιά κόμματα-δορυφόρους έχει άλλωστε η Νέα Δημοκρατία. Στη βιτρίνα των πρωτοκλασάτων στελεχών έχει ήδη τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, επιστρατεύει επικοινωνιακά τον κ. Καρατζαφέρη και αρέσκεται να ακούει τη δημόσια στήριξη του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη.