Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται ξανά πρόεδρος Τουρκίας το Σάββατο, οπότε και θα ανακοινώσει επίσημα και την σύσταση του νέου Υπουργικού του Συμβουλίου και των στενών συνεργατών του.

Ρεπορτάζ του Bloomberg ωστόσο επιβεβαιώνει σήμερα ότι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών θα είναι τελικά ο Μεχμέτ Σιμσέκ

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι, σύφμωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» η αποχώρηση του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, του Σουλεϊμάν Σοϊλού από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το υπουργείο Εξωτερικών, τη θέση του οποίου θα αναλάβει τελικά ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκιάς.

Στη διαχείριση της Υπηρεσίας αναμένεται να τεθεί ο Ιμπραχίμ Καλίν, νυν σύμβουλος της Τουρκικής προεδρίας. Τόσο ο Χακάν Φιντάν όσο και ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι οι εξ’ απορρήτων του Τούρκου προέδρου.

Η ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου αναμένεται να είναι ιδιαίτερη και μεγαλοπρεπής, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να παραστούν τουλάχιστον 20 ηγέτες ξένων χωρών και 45 υπουργοί Εξωτερικών, αλλά και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πόλεμος» για τα F-35

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί αναβρασμός για τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ μαζί με την Γαλλία άλλαξαν τις ισορροπίες των δυνάμεων που υπήρχαν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υπάρχουν τα 15 μαχητικά Rafale και αυτά είναι μια από τις παραμέτρους που αλλάζουν τις στρατηγικές ισορροπίες. Εμείς μιλάμε σήμερα για τα F-16, όμως από την άλλη το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά κάποιο τρόπο άνοιξε τον δρόμο της πώλησης και των F-35 στην Ελλάδα», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, Αντουλάχ Αγάρ.

Το θέμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις αντιδράσεις της Τουρκίας και πιθανότατα η παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου να βοηθήσει στην ταχεία επίλυση του ζητήματος.

«Εργάζομαι σκληρά ώστε να διασφαλίσω ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν νωρίτερα και σκοπεύω να ταξιδέψω στην Τουρκία στο άμεσο μέλλον».

Αν και η Σουηδία έχει ενισχύσει τις άμυνές της απέναντι στην τρομοκρατία, η Τουρκία συνεχίζει να εμφανίζει εμπόδια.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται να δίνει μάχη με τον χρόνο καθώς αν χάσει την ημερομηνία της 11ης Ιουλίου για την ένταξη της Σουηδίας δεν θα μπορεί να στείλει δυνατό μήνυμα ενότητας στις αντίπαλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.