Διαβολικά έξυπνος, ευγενής, αντισυμβατικός, ενίοτε τσαμπουκάς αλλά και αθυρόστομος ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκαλούσε πολιτικούς σεισμούς με τις δηλώσεις του και τις παρεμβάσεις του, ενώ δεν δίστασε ποτέ να πει την άποψή του και «σε όποιον αρέσει», όπως έλεγε.

Από τα βέλη του Πάγκαλου, που έφυγε εχθές από τη ζωή, δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι (τους οποίους διόριζε σύμφωνα με το «μαζί τα φάγαμε») ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας τα στελέχη ως «αντιπαραγωγικά», όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Όπως είπε για τους δημόσιους υπάλληλους σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα»: «Γιατί να μην αξιολογηθούν οι κοπρίτες που απουσιάζουν κατά δεκάδες χιλιάδες από τα γραφεία τους; Όλοι είναι κοπανατζήδες! Οι μισοί την κοπανάνε και οι άλλοι μισοί είναι εκεί. Είναι Δημόσιο αυτό; Και γιατί να μην το αξιολογήσουμε; Όλοι είναι στο σύστημα που δεν καταδικάζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και δεν εξοβελίζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και τα συνδικαλιστικά όργανα καλύπτουν τους κοπρίτες που δεν θέλουν την αξιολόγηση.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αξιολόγηση, που είναι η μελλοντική κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται» είχε πει για τους δημοσίους υπαλλήλους. Όσον αφορά τους «Αγανακτισμένους», οι οποίοι είχαν βγει στις πλατείες τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να τους αποκαλέσει «φασίστες, κομμουνιστές και μ@λ@κες», χαρακτηρισμοί που τον έκαναν ιδιαίτερο μισητό στο διαδίκτυο.

Η τελευταία προφητική ανάρτηση

Τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν είχε πεθάνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών, τον είχε αποχαιρετήσει με μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, που σήμερα διαβάζεται και ως προφητική για το τέλος του που ίσως διαισθανόταν ότι πλησίαζε. «Σε λίγο θα σε συναντήσω ξανά…» έγραψε.

Η φιλία τους κρατούσε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν το 1963 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη, Νεολαία Λαμπράκη, στην οποία ο Θεόδωρος Πάγκαλος εντάχθηκε αμέσως.