«Στροφές» ανεβάζει ο προεκλογικός μηχανισμός των κομμάτων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν ξεκινήσει ήδη αυτή την εβδομάδα, τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα και έχοντας ως «παρακαταθήκη» την ετυμηγορία της πρώτης κάλπης. Για τη νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου η στρατηγική των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων έχει αλλάξει, όμως η ουσία του «όλοι εναντίον όλων» παραμένει ίδια και αναμένεται να πολωθεί ακόμα περισσότερο στο δρόμο προς τις εκλογές.

Το συντριπτικό ποσοστό του 40% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, έχει δώσει αέρα αυτοπεποίθησης στο επιτελείο της Πειραιώς, με το κύριο επιχείρημα «μόνη λύση η δική μας διακυβέρνηση» να έχει ενισχυθεί, ενώ παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ακόμα πιο έντονα την ανάγκη μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να κινείται σε τροχιά κανονικότητας.

Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πρώτο «σοκ» των αποτελεσμάτων ξεκίνησε τη δική του αυτοκριτική και «αναδιάρθρωση» και με κύριο γνώμονα ότι το μήνυμα της κάλπης έγινε κατανοητό. Η πολιτική δύναμη που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει την απαίτηση των πολιτών για ουσιαστικές αλλαγές στην Προοδευτική Συμμαχία και την διόρθωση των λαθών που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα και σε αυτή τη κατεύθυνση θα προσανατολιστεί η Κουμουνδούρου. Άλλωστε η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα «λιποτακτήσει», σε πρόσφατη συνέντευξή του είναι ενδεικτική.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Απριλίου, με τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη και την άνοδο του ΠαΣοΚ, «άνοιξαν» τη συζήτηση για την διεκδίκηση της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να αυτοπροσδιορίζεται ως ο φυσικός αντίπαλος της ΝΔ και της αντιλαϊκής της πολιτικής, με γνώμονα την μείωση των φόρων και το κοινωνικό κράτος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, πλέον οι ψηφοφόροι του κέντρου γίνονται «στόχος» και για τη Νέα Δημοκρατία που επιδιώκει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίοι οι νέοι πολιτικοί διαξιφισμοί κατά μέτωπο, ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ, κυρίως στο πεδίο της φορολογίας. Η Πειραιώς γνωρίζει πολύ καλά ότι για την επίτευξη μια ισχυρής αυτοδυναμίας είναι απαραίτητη πλέον, η «προσάρτηση» των κεντρώων ψηφοφόρων στα δεξιά. Τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης άλλωστε, έδειξαν ότι πρόκειται για μια κρίσιμη «μάζα» η οποία έχει τάσεις μετακίνησης.

Περιοδεία Μητσοτάκη στην Κρήτη

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρώτο σταθμό της νέας τους προεκλογικής περιοδείας έχει μεταβεί στην Κρήτη, η οποία μετά από χρόνια έγινε ξανά «μπλε» στον εκλογικό χάρτη. Ένα σημαντικό στοιχείο γι αυτή την επιλογή άλλωστε, είναι ότι το ΠαΣοΚ ανέβασε τα ποσοστά του στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε Ρέθυμνο και Λασίθι και αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από την Κρήτη όπου βρίσκεται, «ισχυρή εντολή» υπογραμμίζοντας από το Ηράκλειο, την ανάγκη αυτοδυναμίας. Παράλληλα, σημειώσε ότι η κάλπη είναι άδεια και ότι πρέπει να ξαναγεμίσει με ψηφοδέλτια του κόμματος. «Αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός, όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη τις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνης και Χανίων. Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πέραμα Ρεθύμνης. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα Χανιά, όπου θα επισκεφθεί τις Βρύσες, τον Πλατανιά, την Κίσσαμο και το Θέρισο.

Ομιλία Τσίπρα στη Νίκαια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται απόψε το βράδυ να πραγματοποιήσει ομιλία στη Νίκαια.​

Κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκριτικής. «Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε  και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».

Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα» και ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση. Πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».

Ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας». Μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί.

Σε Θεσσαλονίκη και Χίο ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται από χθες στην Χίο, ενώ απόψε στις 19:00  θα βρεθεί στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη όπου θα παραθέσει ομιλία στην πλατεία Πολίχνης.

Από τη Χίο, όπου μίλησε χθες σε συγκέντρωση φίλων και ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε στην αντεπίθεση και απάντησε στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκαν από τη ΝΔ οι προτάσεις του για τη αναμόρφωση της φορολογίας.

«Λένε ότι θέλουμε να φορολογήσουμε τους πιο ισχυρούς. Είναι άδικο αυτό; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα οι ισχυρότεροι δεν πληρώνουν περισσότερα από τους αδύναμους; Θέλω να τα βάλουμε κάτω, συγκεκριμένα, ένα -ένα. Μας καταγγέλλουν, γιατί τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές, το πάμε στις 400.000 ανά γονέα, δηλαδή στις 800.000 συνολικά. Για πείτε μου εσείς; Υπάρχει γονιός της μεσαίας τάξης ή αδύναμος Έλληνας, που έχει να μεταβιβάσει στα παιδιά του περιουσία 4,8 εκατομμυρίων ευρώ κ. Μητσοτάκη; Ποιον αφορά αυτή η αδικία; Τον λαό ή τους ολιγάρχες φίλους σας;» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε παράλληλα τη ΝΔ για την αύξηση της ακρίβειας και την αποφυγή να φορολογήσει τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.

«Το 2022, όταν οι τιμές στο γάλα και το ψωμί κάλπαζαν, 150 εισηγμένες επιχειρήσεις τριπλασίασαν τα κέρδη τους, κ. Μητσοτάκη, σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τι κάνατε για αυτό; Τίποτα. Τα 2/3 των εσόδων του κράτους είναι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. Οι ανισότητες συνεχίζονται. 50 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω χρέος φόρτωσε στην πλάτη του ελληνικού λαού ο κ. Μητσοτάκης. Οι Έλληνες είναι τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αγοραστική δύναμη, και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι το μεγαλύτερο μετά το 2010» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Καρφιά» και προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στράφηκε πρoς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας δηκτικά: «Θέλω να πω κάτι στους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ: Φταίει, όπως λένε, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ γιατί έγινε γαλάζιος ο χάρτης. Φταίει και η απλή αναλογική, που όμως αυτοί έφεραν. Θέλω να θυμίσω στον κ. Τσίπρα, ότι γαλάζιος ήταν ο χάρτης και το 2019, όχι μόνο στις εθνικές εκλογές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές. Αν δεν ήταν ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, θα είχε 13 Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία κ. Τσίπρα, για να μην πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Κάνατε γαλάζιο τον χάρτη με τον λαϊκισμό και τον διχασμό τα τελευταία χρόνια. Και ήρθαμε για να τον κάνουμε πράσινο και δημοκρατικό, για να δώσουμε πραγματική ελπίδα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».