Αντιμέτωπη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες της θα βρεθεί την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία, εφόσον κερδίσει και συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πολλά από τα μέτρα, που έχει αναφερθεί προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να γίνουν άμεσα και άλλα σε βάθος τετραετίας, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η γενικότερη πορεία της οικονομίας, ενώ ορισμένα θα εξαρτηθούν από το βαθμό που θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρουσιάζουν διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζει πολύ καλό ο επόμενος υπουργός Οικονομικών είναι το γεγονός ότι από το 2024 θα εφαρμοστούν από την Κομισιόν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα περιορίζουν σημαντικά το ενδεχόμενο αλόγιστων παροχών. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν στην Ευρώπη ότι η περίοδος της ρήτρας διαφυγής λήγει στο τέλος του έτους και πλέον επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στους όρους και τις προϋποθέσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έστω και αν αυτό τροποποιηθεί – βελτιωθεί προς όφελος των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Τα μέτρα που έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία εφόσον είναι η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις και παροχές για νέους, νοικοκυριά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το αφορολόγητο

Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά, είναι ένα από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και η υλοποίησή του θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μία πρόσθετη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάλογα την κλίμακα που υπάγεται η κάθε οικογένεια από 90 έως 220 ευρώ.

Σημαντικά ωφελημένοι θα είναι όσοι γονείς είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι καθώς θα δουν μέσω της μείωσης του φόρου παρακράτησης των μισθών ή των συντάξεων τους από τον πρώτο κιόλας μήνα του επόμενου έτους μία αύξηση στο διαθέσιμο εισοδήμα τους. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι αγρότες, θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025 καθώς θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Ένα μέτρο το οποίο αν δεν είχε προκύψει η ενεργειακή κρίση θα είχε ξεκινήσει η κατάργησή του από εφέτος είναι το τέλος επιτηδεύματος. Τελικά σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η πλήρης κατάργηση αυτού του μνημονιακού και άδικου φόρου θα γίνει εντός της επόμενος τετραετίας καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά με το 20% του τέλους επιτηδεύματος να αποτελεί παρελθόν το 2025, το 30% το 2026 και το υπόλοιπο 50% στο τέλος της τετραετίας το 2027. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι από τους πιο άδικους που επιβλήθηκαν την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 650 ευρώ του επαγγελματίες και 1.000 ευρώ τις επιχειρήσεις.

Μείωση τεκμηρίων με αστερίσκους

Εξίσου σημαντικό μέτρο το οποίο πολλές φορές κατά το παρελθόν αρκετοί υπουργοί οικονομικών είχαν ανακοινώσει ότι θα το υλοποιήσουν αλλά λόγω των μνημονίων και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής ποτέ δεν το «ακούμπησαν» είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα υπάρξει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1η Ιανουαρίου 2025. Στην ουσία θα μειωθεί το υποθετικό εισόδημα που προσδιορίζει η εφορία για άγαμους ή έγγαμους με ή χωρίς παιδιά εφόσον αυτό είναι χαμηλότερο από το πραγματικό. Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες φορολογούμενοι που πιάνονται κάθε χρόνο στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα δουν να μειώνεται η φορολογική επιβάρυνσή τους αλλά ταυτόχρονα και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης εφόσον έχουν οχήματα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών καθώς αυτός προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της τεκμαρτής δαπάνης των εν λόγω οχημάτων.

Μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν μίλησε προεκλογικά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς δεν πιστεύει ότι θα έφερνε ουσιαστικά και αντίστοιχα αποτελέσματα του δημοσιονομικού κόστους που έχει το μέτρο στις τσέπες των καταναλωτών.  Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκη ανέφερε προεκλογικά ότι μπορεί κάποια στιγμή να μειωθούν συνολικά οι συντελεστές ΦΠΑ εφόσον «είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν τινάζει στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα». Το πιθανότερο είναι ότι η όποια μείωση αποφασιστεί στους συντελεστές ΦΠΑ αυτό θα γίνει όχι στην πρώτη διετία της επόμενης διακυβέρνησης αλλά στην επόμενη.

Από την άλλη, στο παρά ένα των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κτλ.). Ευνοημένοι από την  εφαρμογή του μέτρου θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Βάσει των στοιχείων σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών ασφαλισμένες είναι 1.074.050.

Voucher 150 ευρώ σε νέους

Τη χορήγηση Voucher 150 ευρώ θα περιμένουν αμέσως μετά τις εκλογές οι νέοι που συμπληρώνουν το 18ο έτος ηλικίας τους. Μάλιστα κατά το 1ο έτος εφαρμογής του μέτρου τα 150 ευρώ θα τα λάβουν όχι μόνο εκείνοι που συμπληρώνουν τα 18 έτη αλλά και εκείνη που είναι 19 ετών. Ο συνολικός αριθμός δικαιούχων ανέρχεται σε 200.000 ετησίως και η δαπάνη σε 30 εκατ. ευρώ. To Youth Pass όπως θα λέγεται το voucher που θα λάβουν οι νέοι θα χρησιμοποιείται σε Ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής, θέατρα – σινεμά – συναυλίες

Παράταση Market Pass

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για παράταση του Market Pass εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα. Η ενίσχυση που έχει ήδη δοθεί καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούλιο. Επειδή όμως οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν έστω και με ποιο αργό ρυθμό το πρόβλημα των υψηλών τιμών στα supermarket θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Με τα έως τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, υπάρχει. H 3μηνη παράταση του market pass απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 300 εκατ. ευρώ και η εξάμηνη 600 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται να δοθεί στους υπάρχοντες δικαιούχους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και χωρίς να χρειαστεί να υποβάλλουν νέα αίτηση αν και υπάρχει η πιθανότητα να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση με βάση τα εισοδήματα του 2022 (φετινές δηλώσεις) και όσοι δεν το λαμβάνουν λόγω υψηλότερων εισοδημάτων το 2021 που ήταν και το βασικό κριτήριο.