Με αφορμή το δάγκωμα της οχιάς στην 39χρονη ερπετολόγο στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος περίθαλψης ζώων «Εταιρείας προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς», έδωσε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση που εντοπίσει κάποιο φίδι.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να μην έρθει σε επαφή μαζί του. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με οποιοδήποτε ζώο αν δεν είμαστε σχετικοί γνώστες, αν δεν πάρουμε τις οδηγίες κάποιου ειδικού. Δεν πρέπει καν, αν δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα να ασχοληθούμε καθόλου» είπε μιλώντας στο Mega.

Ο Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι αυτές οι ομάδες δεν αποτελούνται από επαγγελματίες γιατί λειτουργούν σε εθελοντική βάση. «Πρέπει να υπολογίσουμε την οικολογία του ζώου και πώς συμπεριφέρεται και ότι είμαστε εμείς σε μειονεκτική θέση. Πρέπει να βλέπουμε τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των γύρω στην περιοχή γιατί μπορούμε να γίνουμε επικίνδυνοι και για τους γύρω. Όλα έχουν μηχανισμούς άμυνας, που εμείς πρέπει να τους γνωρίζουμε […] Το τονίζουμε, δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή, δεν πρέπει να εξοικειωνόμαστε ποτέ».