Ψήφισαν πριν από λίγο οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όπως μετέδωσε το AFP.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ δήλωσε: «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν» τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού ψήφισε στην Άγκυρα, κάλεσε τους συμπολίτες του «να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς. Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτήν τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν» δήλωσε. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων (στις 17:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) «διότι αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες» σημείωσε.

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η Δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει» διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο εκλογικό τμήμα και τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του.

Είναι η πρώτη φορά που ιστορικά η Τουρκία πηγαίνει σε β’ γύρο εκλογών και τα επιτελεία των δυο προεδρικών μονομάχων είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, μέχρι κι εχτές το απόγευμα (από τις 18:00 απαγορευόταν οποιαδήποτε προεκλογική διαφήμιση ή δραστηριότητα), με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υψηλή συμμετοχή, με κάθε τρόπο.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17.00