Πέθανε το πρωί της Παρασκευής (26/5) στο νοσοκομείο Sacco του Μιλάνου 79χρονος ασθενής, που είχε πάει από την Ελλάδα στην ιταλική πόλη, ο οποίος είχε μολυνθεί από διάφορα πολυανθεκτικά βακτήρια και τον μύκητα candida auris. Ο άνδρας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό.

Η Corriere della Sera τονίζει πως «ο άνδρας, που εισήλθε στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες, έχοντας φτάσει από την Ελλάδα, δεν φαίνεται να μολύνθηκε στην Ιταλία και είχε το προφίλ εισαγόμενου κρούσματος».

Τι είναι ο candida auris

Ο συγκεκριμένος μήκυτας αποτελεί πρόκληση για τα συστήματα Υγείας, που δείχνει σημάδια ταχείας εξάπλωσης στις ΗΠΑ και όχι μόνον, με τη χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα, οι επιστήμονες αποδίδουν την ταχύτατη ανάδυση της νέας αυτής απειλής αφενός στην πρόσφατη υγειονομική κρίση της COVID-19 που δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοσή του εντός των νοσοκομείων και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή (όπως δείχνει έρευνα του ’19) που τον ανάγκασε να προσαρμοστεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο ανθεκτικός.

Στους υγιείς ο candida auris δεν προκαλεί πρόβλημα, για τους ασθενείς όμως με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ο κίνδυνος είναι μεγάλος, δεδομένου πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ η θνητότητα κυμαίνεται από 30% ως 53%. Υπάρχουν όμως και επιστημονικές εκτιμήσεις που εκτινάσσουν τη θνητότητα στο 70%.